1531212120original_02_resizeIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Dăncilă i-a prezentat lui Juncker ultimele evoluții în ceea ce privește reforma și modificările din sistemul judiciar

UPDATE ora 20.10 Dăncilă s-a întâlnit cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu ocazia vizitei de lucru a oficialului român la Bruxelles. La întrevedere au participat Frans Timmermans, prim-vice-președinte al CE, și Corina Crețu, comisar european pentru politică regională.

În perspectiva preluării de către România, în prima jumătate a anului 2019, a Președinției Consiliului UE, premierul Viorica Dăncilă a subliniat angajamentul ferm al autorităților române de a asigura un mandat de succes.

Șeful Executivului a evidențiat obiectivul României de a contribui, de o manieră constructivă, la definirea și promovarea interesului comun european, la asigurarea unității și coeziunii între statele membre, precum și la reapropierea cetățenilor de Uniunea Europeană.  De asemenea, a exprimat dorința Guvernului României de a continua cooperarea apropiată și eficientă cu Comisia Europeană în ceea ce privește facilitarea procesului decizional la nivel european, în perspectiva exercitării de către România a responsabilităților ce revin Președinției Consiliului UE.

Anchetă la Castelul Peleș după dezvăluirile Libertatea. Corpul de control al Ministerului Culturii a cerut actele contabile din 2019 și documente interne. Mărturia unui turist șocat de hoția angajaților
Recomandări
Anchetă la Castelul Peleș după dezvăluirile Libertatea. Corpul de control al Ministerului Culturii a cerut actele contabile din 2019 și documente interne. Mărturia unui turist șocat de hoția angajaților

Cei doi oficiali au agreat necesitatea asigurării unui consens general pentru susținerea obiectivelor pe care România și le-a propus înainte și în timpul Președinției Consiliului UE, fiind necesară implicarea tuturor actorilor instituționali, sociali și politici.

În cadrul discuțiilor, oficialul român a prezentat prioritățile Președinției României a Consiliului UE cu privire la principalele dosare aflate pe agenda europeană, precum procesul de reflecție privind viitorul UE, discuțiile pe marginea viitorului Cadru Financiar Multianual și negocierile privind Brexit.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a arătat disponibilitatea deplină a României pentru canalizarea eforturilor viitoarei Preşedinţii române a Consiliului UE în direcția asigurării unui progres substanțial în viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027, dosar de importanță majoră pentru Uniune. T

otodată, a subliniat importanţa menţinerii unei abordări a Comisiei Europene în sensul unor propuneri privind viitorul Cadru Financiar, care să asigure faptul că politica de coeziune și politica agricolă comună rămân principalele politici investiționale ale Uniunii, evidențiind, în context, așteptarea ca rolul important al acestora să fie reflectat corespunzător în nivelul alocărilor aferente acestora.

Sondaj INSCOP la comanda Libertatea – Alegeri prezidențiale: candidații cu cele mai mari șanse să intre în turul 2
Recomandări
Sondaj INSCOP la comanda Libertatea – Alegeri prezidențiale: candidații cu cele mai mari șanse să intre în turul 2

Totodată, prim-ministrul a prezentat ultimele evoluții în ceea ce privește reforma și modificările din sistemul judiciar și a arătat ca finalizarea MCV rămânere un obiectiv important pe agenda guvernamentală.

La întrevedere au participat Frans Timmermans, prim-vice-președinte al CE

Dăncilă vrea să ajungă la un grad de absorbție de 25% pe fonduri europene, anul acesta

UPDATE ora 19.40 Premierul s-a întâlnit cu comisarul european Corina Crețu, în cadrul vizitei de lucru de la Bruxelles.

Dăncilă vrea să ajungă la un grad de absorbție de 25% pe fonduri europene, anul acesta. Premierul i-a transmis comisarului Corina Crețu, cu care s-a întâlnit la Bruxelles, că autoritățile române își concentrează toate eforturile pe accelerarea implementării proiectelor deja aprobate pentru finanțare, pe parcursul anului 2018. Corina Crețu a anunțat că vor fi trimiși experți din partea Comisiei Europene, în România, pentru a contribui la evaluarea situației determinate de ploile abundente din ultima perioadă.

Comisarul european pentru Buget şi Resurse Umane, Gunther Oettinger, vine în România

De ce i-a arestat Curtea Supremă pe suspecții asasinatului de la Arad. Judecătorii invocă dovezi „fără echivoc” ale unor relații intime între inculpați

Recomandări
De ce i-a arestat Curtea Supremă pe suspecții asasinatului de la Arad. Judecătorii invocă dovezi „fără echivoc” ale unor relații intime între inculpați


::placeholdeR–>

UPDATE ora 19.00 Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere cu comisarul european pentru Buget şi Resurse Umane, Gunther Oettinger, care a acceptat invitaţia adresată de premierul român de a efectua, cât de curând, o vizită în România, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Potrivit comunicatului, în cadrul întâlnirii, premierul Viorica Dăncilă şi-a exprimat aprecierea pentru buna cooperare cu Comisia Europeană şi încrederea că aceasta va continua în acelaşi spirit constructiv, în mod deosebit în contextul pregătirilor şi exercitării de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului viitor.

„Prim-ministrul Viorica Dăncilă a evocat oportunitatea pe care deţinerea preşedinţiei Consiliului UE o reprezintă pentru România în demonstrarea profundului său ataşament pentru construcţia europeană şi în promovarea interesului european. Premierul României a prezentat, totodată, principalele obiective pe care România şi le va asuma, în cadrul exercitării mandatului la preşedinţia Consiliului UE, în raport cu o serie de dosare europene majore, schimbul de opinii vizând în principal negocierile referitoare la viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027, dosar prioritar aflat în portofoliul comisarului european Gunther Oettinger”, precizează sursa citată.

Dăncilă, discuții cu Phil Hogan, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală

UPDATE ora 16.00 Prim-ministrul a avut o întrevedere cu Phil Hogan, comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală, în contextul vizitei de lucru pe care oficialul român o efectuează la Bruxelles în perioada 9-10 iulie a.c.

Ministrul fondurilor europene, doamna Rovana Plumb a participat la această întrevedere, potrivit unui comunicat oficial al Guvernului. Guvernul a postat pe pagina de Youtube și un filmuleț cu primirea de la Bruxelles, dar care nu are sonor.

În cadrul întrevederii, premierul României și comisarul european Phil Hogan au abordat aspecte prioritare ale agendei europene, cu accent pe demersurile în derulare la nivelul Uniunii Europene pe dimensiunea politicii agricole comune. De asemenea, au fost abordate aspecte privind stadiul pregătirilor pentru exercitarea de către România, începând cu 1 ianuarie 2019, a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Premierul Viorica Dăncilă a arătat că unul din obiectivele majore ale României, în calitate de viitoare Preşedinţie a Consiliului UE, va fi aceea de a se asigura că politicile Uniunii Europene se raportează în permanență la principiul coeziunii, ca valoare comună a UE. Din această perspectivă, România va depune toate eforturile pentru avansarea procesului de negociere şi adoptarea, în timp util, în funcție şi de sprijinul celorlalte state membre ale Uniunii, a propunerilor privind Cadrul Financial Multianual 2021-2027.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a apreciat că politica agricolă comună şi-a demonstrat valoarea adăugată, reprezentând un veritabil catalizator pentru dezvoltarea economică şi socială a zonelor rurale europene, pentru menținerea activă și accelerată a procesului de coeziune între regiuni şi pentru asigurarea de alimente sigure, de înaltă calitate și la prețuri accesibile cetăţenilor europeni.

În acest context, premierul român a subliniat necesitatea reflectării de o manieră adecvată a rolului major al acestei politici în nivelul alocărilor pentru politica agricolă comună în viitorul buget european. De asemenea, premierul României a menționat că Guvernul de la București susţine menţinerea bugetului PAC la un nivel comparabil cu cel actual, menționând totodată că România apreciază bunele intenţii ale Comisiei privind simplificarea şi creşterea subsidiarităţii în aplicarea viitoarei politici agricole comune, dar și propunerea de continuare a reducerii decalajului dintre plăţile directe ale fermierilor din diferitele state membre. Șeful Executivului a precizat că România nu este de acord cu plafonarea, care va afecta grav cele mai competitive ferme din țara noastră.

Cei doi oficiali au discutat și despre propunerile Comisiei privind susținerea, în România, a fermelor mici și a tinerilor fermieri.

Premierul Dăncilă a subliniat totodată, importanța asigurării unei arhitecturi simplificate a viitoarei politici în orizontul post-2020, care să permită un nivel sporit de transparenţă, accesibilitate şi eficienţă în relaţia cu beneficiarii direcţi ai acestei politici.

Prim-ministrul a apreciat rolul pe care Comisia Europeană îl va deţine în procesul decizional european cu privire la propunerile din domeniul agriculturii şi a exprimat interesul şi deschiderea României de a continua cooperarea cu Comisia în scopul identificării, împreună cu statele membre şi cu Parlamentul European, a celor mai bune soluţii pentru agricultura europeană, pentru fermierii europeni şi, în esenţă, pentru cetăţenii europeni, ca principali beneficiari ai politicilor Uniunii.

Șeful Executivului a ridicat în discutie și problemele actuale cu care se confruntă România, respectiv pesta porcina africană și inundațiile care afectează mai multe județe. Referitor la pesta porcina africană, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală a menționat faptul că aceasta a debutat în Polonia și că ia în considerare modalitati de oferi ajutor țării noastre.

În ceea ce privește inundațiile, premierul României și comisarul  Phil Hogan au convenit că săptămâna viitoare se va discuta cu ministrul agriculturii și dezvoltării rurale din România, Petre Daea, despre ajutorul pe care îl poate oferi Comisia Europeană țării noastre. Vor fi analizate efectele schimbarilor climatice asupra sectorului agricol în ansamblu, pe lângă inundații urmând a fi luate în considerare și seceta care afectează alte state membre.

Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală a acceptat invitația adresată de premierul României de a efectua, cât de curând, o vizită în România.


Vizita efectuată la Bruxelles, luni şi marţi, de către premierul Dăncilă urmăreşte intensificarea dialogului Guvernului României cu instituţiile europene, în perspectiva preluării de către ţara noastră a Preşedinţiei Consiliului UE, de la 1 ianuarie 2019.

„Înaltul oficial român va reitera angajamentul ferm al autorităţilor române de a asigura un mandat de succes, va evidenţia obiectivul României de a contribui, de o manieră constructivă, la definirea şi promovarea interesului comun european, la asigurarea unităţii şi coeziunii între statele membre, precum şi la reapropierea cetăţenilor de Uniunea Europeană”, conform Executivului.

De asemenea, vor fi abordate aspecte prioritare ale agendei europene, cu accent pe politica de coeziune şi politica agricolă comună.

Potrivit Guvernului, în cadrul vizitei sale la Bruxelles, premierul Dăncilă are programate discuţii cu Corina Creţu, comisar european pentru politică regională, cu Phil Hogan, comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, şi cu Gunther Oettinger, comisar european pentru buget şi resurse umane.â

După adoptarea Codului Penal, și președintele Senatului României, dl Călin Popescu-Tăriceanu, i-a invitat la un mic dejun de lucru pe șefii misiunilor diplomatice din statele membre ale Uniunii Europene.

Călin Popescu Tăriceanu le-a vorbit ambasadorilor și despre modificările legislației penale, spunând că acestea au fost făcute pentru a pune în acord cu ”deciziile Curții Constituționale a României, cu directivele europene referitoare la prezumția de nevinovăție și dreptul la un proces echitabil, precum și cu recomandările Comisiei de la Veneția”.

Comisia Europeană a avertizat, într-o declarație, că în calitate de gardian al Tratatului UE, nu va ezita să acționeze ”atunci când e nevoie” pentru a asigura compabilitatea tratatului UE cu legislația României.

Modificările controversate la legislația penală au fost adoptate de Camera Deputaților, forul decizional în acest caz. Amendamentele se referă, printre altele, la redefinirea și dezincriminarea mai multor infracțiuni. Votul a fost dat cu o zi mai devreme decât ar fi trebuit.

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News