UPDATE ora 20.00 Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit miercuri, la Varşovia, cu omologul său polonez, Mateusz Morawiecki, eveniment în cadrul căruia demnitarul român a salutat importanţa declaraţiei adoptate la reuniunea de la Varşovia, exprimându-şi convingerea că aceasta va contribui la configurarea viitorului UE.
Cei doi lideri, care s-au întâlnit în marja reuniunii aniversare a premierilor statelor din Europa Centrală şi de Est, care au aderat la Uniunea Europeană după 1 mai 2004, au mai abordat aspecte legate de cadrul financiar multianual, politica de coeziune şi politica agricolă comună. Premierul român a susţinut importanţa tuturor politicilor promovate la nivelul UE, acestea trebuind să se regăsească în cadrul financiar multianual, potrivit unui comunicat al Guvernului transmis AGERPRES.
Şeful guvernului polonez a apreciat rezultatele preşedinţiei exercitate de România la Consiliul Uniunii Europene şi, în context, a solicitat cooperarea ţării noastre în sprijinul dezvoltării politicii europene de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii.
De asemenea, premierii României şi Poloniei au abordat aspecte ale dezvoltării macro-regionale de interes comun, referindu-se la Iniţiativa Celor Trei Mări şi la proiectul Via Carpatia.
UPDATE ora 15.40 În alocuțiunea susținută la reuniunea șefilor de Guvern ai statelor din Europa Centrală și de Est care au aderat la Uniunea Europeană după 2004, ppremierul Viorica Dăncilă a prezentat un bilanț de etapă al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.
Vorbind în calitate de reprezentantă a președinției Consiliului UE, Viorica Dăncilă a arătat că România va fi în continuare un susținător al proiectului european fondat pe convergență, coeziune și solidaritate între statele membre. A pledat pentru necesitatea ca toate statele membre UE să beneficieze de un tratament egal, nediscriminatoriu în funcție de mărimea teritoriului sau a amplasării geografice. În acest sens, a subliniat faptul că România îndeplinește criteriile tehnice necesare aderării la Spațiul Schengen și a cerut ca o decizie politică să fie luată cu privire la această temă. Premierul Dăncilă a insistat, de asemenea, asupra importanței politicii agricole comune și a convergenței plăților directe.
Totodată, prim-ministrul român a evidențiat efectele benefice ale extinderii Uniunii Europene și a arătat că aceasta rămâne cea mai bună modalitate de a demonstra puterea transformatoare a UE. În context, a reafirmat sprijinul României pentru statele candidate și aspiranții la aderare din Balcanii de Vest, promovând principiul extinderii în baza propriilor merite.
Potrivit unui comunicat oficial al Guvernului, la Conferință vor fi prezenți prim-miniștri din Bulgaria, Cehia, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia și Ungaria.
Cel de-al doilea segment al vizitei se va desfășura în data de 2 mai și constă în participarea prim-ministrului României la Marșul Internațional al Vieții, eveniment educațional anual care presupune parcurgerea pe jos a distanței de la Auschwitz la Birkenau.
De asemenea, premierul va participa la Ceremonia comemorativă de la Birkenau, alături de lideri ai comunității internaționale, oficiali guvernamentali, reprezentanți ai cultelor religioase, organizații de studenți și copii.
Alături de delegația oficială română prezentă la Auschwitz-Birkenau, vor mai participa la acest eveniment David Saranga, ambasadorul Statului Israel în România, precum şi Tova Ben Nun-Cherbis, președinte și fondator al Complexului Educațional Lauder-Reut, împreună cu un grup de copii din România.
Foto: Guvernul României
Citeşte şi:
Răzvan Ciobanu era drogat în momentul producerii accidentului, arată primele rezultate ale autopsiei