Muratov a anunțat că banii vor merge către UNICEF, pentru a fi ajutați copii ucraineni care au fost strămutați din cauza războiului din țara lor.
Medalia a fost vândută unui ofertant telefonic neidentificat.
Anterior, cea mai mare sumă plătită vreodată pentru o medialie Nobel a fost de 4,76 de milioane de dolari. S-a întâmplat în anul 2014, când James Watson, laureat al premiului în 1962 pentru codescoperirea structurii ADN-ului, și-a vândut distincția.
Muratov a anunțat încă din luna martie că va scoate la licitație premiul Nobel și că va dona banii unei organizații de caritate, ideea donației fiind aceea „de a oferi copiilor refugiați o șansă pentru un viitor”.
Întrebat de ce a ales UNICEF ca beneficiar al fondurilor, Muratov a explicat că „este esențial pentru noi ca această organizație să nu aparțină niciunui guvern. Poate funcționa deasupra guvernului. Nu există granițe pentru asta”.
Într-un interviu acordat Associated Press înainte de licitație, jurnalistul a spus că este deosebit de îngrijorat de copiii care au rămas orfani din cauza conflictului din Ucraina.
Totodată, el a subliniat că este important că sancțiunile internaționale impuse Rusiei să nu împiedice ca ajutorul umanitar, cum sunt medicamentele pentru boli rare și transplanturile de măduvă osoasă, să ajungă la cei care au nevoie.
Topite, cele 175 de grame de aur de 23 de karate conținute în medalia lui Muratov ar valora aproximativ 10.000 de dolari, notează sursa citată.
Muratov a împărțit anul trecut Premiul Nobel pentru Pace cu jurnalista filipineză Maria Ressa. Cei doi jurnalişti, care au primit fiecare propria medalie, au fost onoraţi pentru bătăliile lor pentru păstrarea libertăţii de exprimare în ţările lor, în ciuda faptului că au fost hărțuiți și chiar amenințați cu moartea.
Publicația Novaia Gazeta a fost închisă în martie, pe fondul reprimării jurnaliştilor de către Kremlin în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Muratov a fost extrem de critic față de anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și de războiul declanșat pe 24 februarie.
Jurnaliştii independenţi din Rusia sunt supravegheaţi de Kremlin, dacă nu au fost ţinte directe ale guvernului. În aprilie, Muratov a spus că a fost atacat cu vopsea roșie în timp ce se afla la bordul unui tren rusesc.
Foto: EPA