Cercetătorii au fost recompensați pentru explicarea diferențelor de prosperitate între națiuni și pentru studiile privind impactul instituțiilor asupra bunăstării. Comitetul Nobel a subliniat că aceștia au dezvoltat abordări teoretice și empirice care ajută la o mai bună înțelegere a inegalităților între țări.

Momentul în care au fost anunțați câștigătorii premiuluii Nobel pentru Economie
Foto: Nobel Prize / Youtube

Premiile Nobel din alte domenii

În domeniul medicinei, Victor Ambros și Gary Ruvkun au primit premiul pentru descoperirea microARN-ului, esențial în dezvoltarea și funcționarea celulelor. Premiul Nobel în Fizica le-a fost acordat lui John J. Hopfield și Geoffrey E. Hinton pentru contribuții în învățarea artificială.

În Chimie au recunoscute meritele lui Demis Hassabis și John Jumper de la Google, alături de David Baker, pentru inovații în predicția structurii proteinelor și crearea de noi proteine. Literatura a adus în prim plan pe Han Kang, primul autor sud-coreean laureat, pentru «proza sa poetică intensă care confruntă traume istorice».

Momentul în care au fost anunțați câștigătorii premiuluii Nobel pentru Economie
Foto: Profimedia

Conform sursei citate, Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat mișcării japoneze Nihon Hidankyo, care reprezintă de decenii supraviețuitorii bombardamentelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki din 1945.

Aceste recunoașteri vin în continuarea premiului din anul trecut acordat Claudiei Goldin pentru cercetările sale privind disparitățile de gen în participarea forței de muncă și câștiguri.

Urmărește-ne pe Google News