John Hopfield și Geoffrey Hinton, poreclit „Nașul AI”, au fost recompensați cu Premiul Nobel pentru Fizică din 2024 „pentru descoperiri și invenții fundamentale care permit învățarea automată cu rețele neuronale artificiale”.

John Hopfield a creat o structură care poate stoca şi reconstrui informaţii. La rândul său, Geoffrey Hinton a inventat o metodă care poate descoperi independent proprietăţi în date şi care a devenit importantă pentru marile reţele neuronale artificiale utilizate în prezent.

„Realizările laureaților din acest an în fizică stau pe fundația științei fizice. Ei au arătat un mod complet nou prin care putem folosi computerele pentru a ne ajuta și ghida în abordarea multor provocări cu care se confruntă societatea noastră”, a transmis Academia Regală Suedeză de Științe într-un comunicat.

„Datorită muncii lor, omenirea are acum un nou instrument în trusa sa de unelte, pe care îl putem folosi în scopuri pentru bine. Învățarea automată bazată pe rețele neuronale artificiale revoluționează în prezent știința, ingineria și viața de zi cu zi”, a notat Academia Regală Suedeză de Științe.

„Modul în care învăţarea profundă prin reţele neuronale artificiale va fi utilizată în viitor depinde de modul în care noi, oamenii, alegem să folosim aceste instrumente incredibil de puternice, deja prezente în multe aspecte ale vieţii noastre”, au explicat specialiştii.

Fizica, prima în testamentul lui Nobel

Fizica a fost domeniul pe care Alfred Nobel l-a menţionat primul în testamentul său din 1895. La sfârşitul secolului al XIX-lea, mulţi oameni considerau Fizica drept cea mai importantă dintre ştiinţe şi poate că şi Nobel o vedea astfel. Propriile sale cercetări erau, de asemenea, strâns legate de Fizică.

Premiul pentru fizică de anul trecut a fost acordat lui Pierre Agostini, Ferenc Krausz și Anne LHuillier pentru activitatea lor în domeniul creării unor impulsuri de lumină ultracurate care pot oferi o imagine instantanee a schimbărilor din interiorul atomilor, ceea ce ar putea îmbunătăți detectarea bolilor.

Din 1901 până în prezent au fost acordate 117 premii Nobel pentru Fizică.

Albert Einstein a fost recompensat în 1921. În total, 47 de premii în Fizică au fost acordate unui singur laureat.

Premiul pentru Fizică este al doilea din seria celor acordate anual în octombrie. Luni, 7 octombrie, s-a decernat premiul pentru Medicină, miercuri va veni rândul Chimiei, iar joi va fi Literatura.

Vineri, Comitetul Nobel din Oslo va anunța câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace, iar luni vom afla cine este laureatul la Economie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News