Cei trei cercetători au fost recompensați pentru experimentele lor, „care au oferit omenirii noi instrumente de explorare a lumii electronilor din interiorul atomilor și moleculelor”.
„Aceștia au demonstrat o modalitate de a crea impulsuri luminoase extrem de scurte care pot fi folosite pentru a măsura procesele rapide în care electronii se deplasează sau își schimbă energia”, a transmis Comitetul Nobel.
În 2022, premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat cercetătorilor Alain Aspect, John F. Clauser şi Anton Zeilinger pentru că au deschis calea pentru o nouă tehnologie bazată pe informația cuantică.
Cine sunt laureaţii
Pierre Agostini este profesor la Universitatea de Stat din Ohio, Columbus, SUA, și a obținut doctoratul în 1968 la Universitatea Aix-Marseille, Franţa, potrivit News.ro.
Ferenc Krausz, născut în 1962 la Mór, Ungaria, a obținut doctorul în 1991 la Universitatea de Tehnologie din Viena, Austria. El este director la Max Planck Institute of Quantum Optics, Garching şi profesor la Ludwig-Maximilians-Universität München, Germania.
Anne L’Huillier, născută în 1958 la Paris, Franţa, deține diploma de doctorat din 1986, obținută la Universitatea Pierre şi Marie Curie, Paris, Franţa. Ea este profesor la Universitatea Lund, Suedia.
Considerată de unii cea mai importantă dintre ştiinţele naturale, fizica se ocupă cu studiul componentelor fundamentale ale materiei şi cu interacţiunile acestora, încercând să ofere descrieri şi explicaţii ale fenomenelor şi proceselor naturale, notează Agerpres.
Primul Premiu Nobel pentru Fizică i-a fost înmânat, în 1901, lui Wilhelm Röntgen, pentru cruciala sa descoperire a razelor X. Până în prezent, au fost acordate 116 premii Nobel pentru Fizică. Premiul nu a fost decernat de şase ori: în anii 1916, 1931, 1934, 1940, 1941 şi în 1942.
Miercuri, 4 octombrie, va fi anunţat Premiul Nobel pentru Chimie. Joi, 5 octombrie, va fi decernat pentru Nobel pentru literatură, iar vineri, 6 octombrie, va fi oferit Premiu Nobel pentru Pace. Anunţarea Premiilor Nobel se încheie, luni, 9 octombrie, cu Premiul Sveriges Riksbank pentru Economie în memoria lui Alfred Nobel, iniţiatorul premiilor Nobel.
Vale25 • 14.11.2023, 21:38
Destul de multe realizări trebuie să ai ca să fii pe lista celor premiați...