Premiul Nobel pentru Fizică 2020 a fost acordat pe jumătate britanicului Roger Penrose, cealaltă jumătate fiind împărțită de Reinhard Genzel (Germania) și Andrea Ghez (SUA), pentru cercetările lor privind găurile negre.

Premiul din acest an „sărbătorește unul dintre cele mai exotice obiecte din Univers”, a anunțat David Haviland, președintele comisiei care supervizează acordarea premiilor în domeniul fizicii.

Richard Penrose, Andrea Ghez și Reinhard Genzel, câștigătorii premiului Nobel pentru Fizică FOTO: EPA

Potrivit BBC, fizicianul Roger Penrose va primi jumătate din premiul în valoare de 950.000 euro, pentru „descoperirea faptului că formarea găurilor negre reprezintă o predicţie robustă a teoriei relativităţii generale a lui Albert Einstein”.

Penrose, scrie Deutsche Welle, a inventat metode matematice geniale pentru a studia teoria generală a relativității a lui Albert Einstein, după cum a informat comitetul Nobel.

Reinhard Genzel şi Andrea Genz vor împărţi cealaltă jumătate a premiului, fiind recompensaţi pentru că au furnizat cele mai convingătoate dovezi ale existenței unui obiect compact supermasiv în centrul galaxiei noastre – Calea Lactee.

Ar fi vorba despre o gaură neagră supermasivă – aceasta este singura explicație de până acum cu privire la natura acestui obiect.

În 2019, premiul Nobel pentru Fizică a fost atribuit cercetătorilor James Peebles, pentru munca sa în domeniul cosmologiei – şi Michel Mayor şi Didier Queloz – care au descoperit existența unei exoplanete pe orbita unei stele din categoria Soarelui.

 
 

Urmărește-ne pe Google News