Bob Dylan a devenit primul muzician din lume recompensat cu acest premiu. Cântărețul american a marcat profund cultura americană în a doua jumătate a secolului al XX-lea. Bob Dylan, prezentat de Academia Suedeză ca o ”legendă”, şi-a lansat cel de-al 37-lea album, ”Fallen Angels”, în martie 2016.
Bob Dylan s-a născut pe 24 mai 1941, în Duluth, o localitate din statul american Minnesota. A crescut într-o familie evreiască din clasa de mijloc, petrecându-şi copilăria în oraşul Hibbing. În adolescenţă a cântat în numeroase trupe şi, cu timpul, interesul lui pentru muzică a devenit tot mai pronunţat, în special faţă de blues şi muzica folk americană.
În 1961, el s-a mutat la New York unde a început să cânte în cluburile din Greenwich Willage. Acolo, Bob Dylan l -a cunoscut pe producătorul muzical John Hammond, cu care a semnat un contract pentru albumul său de debut, intitulat ”Bob Dylan” (1962). Au urmat la scurt timp alte albume, care au avut un impact uriaș: ”Bringing It All Back Home” şi Highway 61 Revisited” în 1965, ”Blonde On Blonde” în 1966 şi ”Blood On The Tracks” în 1975.
A rămas extrem de prolific şi în deceniile următoare, lansând capodopere precum ”Oh Mercy” (1989), ”Time Out Of Mind” (1997) şi ”Modern Times” (2006).
Bob Dylan a înregistrat un număr mare de albume cu piese care tratau subiecte precum condiţia socială a omului, religia, politica şi iubirea.
În cariera sa de peste 55 de ani a primit 43 de nominalizări la premiile Grammy, câștigând 12 de trofee. Ttodată, în 2000, el a câștigat Oscarul și Globul de Aur pentru cel mai bun cântec -”Things Have Changed” din ”Wonder Boys”.
Bob Dylan a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame în 1982, iar cinci cântece ale sale au fost listate între 500 piese care au configurat rock & roll-ul, clasament realizat de The Rock and Roll Hall of Fame and Museum în 2007.
Scrierile sale au devenit volume de poezie şi memorii. În România, volumele sale au fost publicate sub titluri precum ”Suflare în vânt – 100 de
Premiul Nobel pentru Literatură este acordat anual unui autor din orice țară care, cu cuvintele lui Alfred Nobel, a produs „cea mai remarcabilă lucrare într-o tendință idealistică”.
Anul trecut, premiul Nobel pentru literatură a fost atribuit scriitoarei bieloruse Svetlana Aleksievici ”pentru scrierile ei polifonice, memorial al suferinţei şi curajului în epoca noastră”, potrivit motivaţiei prezentate de Comitetul Nobel.
Premiul Nobel pentru Literatură 2016 a închis lista premiilor acordate de Academia suedeză:
- Premiul Nobel pentru Medicină 2016: Yoshinori Ohsumi
- Premiul Nobel pentru Fizică 2016: David Thouless, Duncan Haldane și Michael Kosterlitz
- Premiul Nobel pentru Chimie 2016: Jean-Pierre Sauvage, Sir J. Fraser Stoddart și Bernard L. Feringa
- Premiul Nobel pentru Pace 2016: Juan Manuel Santos (președintele Columbiei)
- Premiul Nobel pentru Economie 2016: Oliver Hart şi Bengt Holmström
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!