UPDATE 10.15: Academia Suedeză care decernează premiile Nobel a anunțat că Nobelul pentru Litereatură 2018 va fi acordat anul viitor, odată cu cel din 2019 și că decizia de vineri este o amânare nu o anulare.


Vineri se anunță dacă se acordă Premiul Nobel pentru Literatură în 2018 după ce Academia suedeză este lovită de cel mai mare scandal de la înființarea sa din 1901, scrie BBC News.

Organizația a anunțat că se confruntă cu o criză privind tratarea acuzațiilor de abatere sexuală formulate împotriva fotografului francez Jean-Claude Arnault. În urma acestui scandal mai mulți membri s-au retras din funcție în semn de protest, și nu se mai întrunește numărul necesar de membri pentru alegerea câștigătorilor Nobel.

În urma retragerilor recente, numărul academicienilor activi din cadrul instituţiei a ajuns la 11. Or, statutul instituţiei impune prezenţa a cel puţin 12 membri activi.

Săptămâna trecută, Anders Olsson, secretarul permanent interimar al Academiei Sudeze, a explicat că se discută varianta neacordării Premiului Nobel pentru Literatură, iar verdictul urmează să fie anunțat vineri, 4 mai.

Discuțiile privind neacordarea premiului Nobel pentru Literatură au început după ce mai mulţi membri ai academiei şi ai comitetului Nobel au propus să amâne premiul de anul acesta și să se atribuie două recompense în 2019.

“Ţinând cont de situaţia în care se află academia şi din respect faţă de acest premiu, poate că ar fi de preferat să se amâne atribuirea sa cu un an”, a declarat Peter Englund, unul dintre cei cinci academicieni care au anunţat în ultimele săptămâni că renunţă la calitatea de membru al Academiei Sudeze.

Actualul statut al instituţiei nu permite celor 18 membri ai săi, aleşi pe viaţă, să demisioneze, însă ei pot lăsa vacantă funcţia pe care o ocupă, aşa cum au procedat în urmă cu câţiva ani două femei care fac parte din Academia Suedeză.

Decernarea premiului Nobel pentru literatură, însoţit în prezent de un cec în valoare de 9 milioane de coroane suedeze (863.000 de euro), a fost anulată doar de şapte ori începând din 1901, anul înfiinţării acestor recompense prestigioase: în 1914 şi 1918, în 1935 şi, apoi, în 1940, 1941, 1942 şi 1943

Scriitorul britanic de origine japoneză Kazuo Ishiguro a câștigat premiul Nobel pentru Literatură 2017. El a fost recompensat cu această prestigioasă distincție pentru “romanele sale de mare forță emoțională care dezvăluie abisul de dincolo de sentimentul nostru iluzoriu de conectare cu lumea”, potrivit comunicatului de presă al Academiei suedeze din Stockholm.


Citește și: Șapte țări în 6 ani, de dragul cercetării. Românul care face propulsoarele spațiale în Singapore: „Nu am fost un copil excepțional, dar am muncit mult”


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News