„Comitetul Nobel a decis să acorde Premiul Nobel pentru Pace premierului etiopian Abiy Ahmed pentru eforturile sale de a realiza pacea și cooperarea internațională și pentru inițiativa sa decisivă în a rezolva conflictul de la frontiera cu Eritrea”, au transmis reprezentanții Academiei.
BREAKING NEWS:
— The Nobel Prize (@NobelPrize) 11 octombrie 2019
The Norwegian Nobel Committee has decided to award the Nobel Peace Prize for 2019 to Ethiopian Prime Minister Abiy Ahmed Ali.#NobelPrize #NobelPeacePrize pic.twitter.com/uGRpZJHk1B
Abiy Ahmed a devenit prim-ministrul Republicii Democratice Federale din Etiopia pe 2 aprilie 2018. Odată cu numirea sa în funcție, țara sa și-a schimbat politica externă faţă de vecinii din Eritreea.
Conflictul dintre cele două state începuse în anul 1991, atunci când Eritreea şi-a obținut independența față de Etiopia. Războiul a durat câțiva ani, lăsând în urma sa peste 100.000 victime.
După preluarea funcției, Abiy s-a întâlnit cu preşedintele Eritreei, Isaias Afwerki, alături de care a semnat reluarea acordului de pace şi a relaţiilor diplomatice bilaterale, acord care a redeschis granița comună a celor două țări, notează adevarul.ro.
De asemenea, premierul Etiopiei a eliberat din închisoare mii de opozanți politici, recunoscând abuzul forțelor de securitate şi torturarea prizonierilor din închisorile de stat.
Printre reușitele lui Abiy Ahmed se numără punerea în practică unor reforme mai ample, precum liberalizarea parţială a economiei şi sprijinirea presei independente.
Totodată, Abiy Ahmed a susținut și rolul femeilor în politică. El a numit femei în jumătate din cele 20 de funcții ministeriale ale țării sale, inclusiv prima femeie în funcția de ministru al Apărării, scrie The Guardian.
Imediat după anunțul că Abiy Ahmed a câștigat Premiul Nobel pentru pace 2019, cabinetul premierului etiopian a reacționat pe Twitter.
Prime Minister Abiy Ahmed announced as 2019 Nobel Peace Prize Laureate. We are proud as a nation!!!#PMOEthiopia pic.twitter.com/82SLwDJw21
— Office of the Prime Minister – Ethiopia (@PMEthiopia) 11 octombrie 2019
Suntem o națiune mândră
Cabinetul premierului etiopian, după ce Abiy a câștigat premiul Nobel:
Anul acesta au existat 301 de candidați la Premiul Nobel pentru Pace, dintre care 223 de persoane și 78 de organizații, 2019 ocupând locul al patrulea în clasamentul anilor cu cele mai numeroase propuneri din istoria acestui premiu, potrivit site-ului nobelpeaceprize.org.
Premiul Nobel pentru pace a fost acordat de 99 de ori, printre laureaţi numărându-se persoane, instituții sau organizații internaționale care au depus eforturi deosebite pentru instaurarea sau restabilirea păcii într-o zonă de conflict.
Greta Thunberg, a fost principala favorită la câștigarea Premiul Nobel pentru Pace 2019
Activista suedeză Greta Thunberg a fost favorita caselor de pariuri la câștigarea Premiul Nobel. Însă, părerile analiștilor au fost împărțite în ceea ce o privește, scrie CNN.
Cei care au fost în favoarea adolescentei au susținut că acțiunile sale de activism climatic care au dus la izbucnirea unor demonstrații la nivel global precum și discursul pe care l-a avut recent la ONU, reprezintă argumente puternice pentru a-i fi acordat premiul.
Opozanții au transmis însă că adolescenta nu a făcut suficient pentru a câștiga premiul și că acesta ar trebui să ajungă la cineva care a întreprins acțiuni concrete.
Dacă reușea să câștige, Greta Thunberg devenea cea mai tânără persoană care primește această distincție, cu un an mai mică decât Malala Yousafzai, care avea 17 ani când a primit Premiul pentru Pace în 2014.
De asemenea, dacă ea câștiga, ar fi fost primul premiu acordat pentru abordarea subiectului schimbărilor climatice de la fostul vicepreședinte și activist de mediu Al Gore în 2007.
Se știa însă că Greta are concurență serioasă în competiția pentru câștigarea Premiului Nobel.
Betfair, cea mai mare casă de pariuri online din lume, a transmis că pe locul doi în topul favoriților era Abiy Ahmed, premierul etiopian care a pus capăt războiului țării sale cu Eritreea.
Alți candidați pentru premiu au fost Raoni Metuktire, un lider indigen brazilian care a condus o campanie de salvare a pădurii amazoniene, sau prim-ministru Noii Zeelande, Jacinda Ardern.
Premiul Nobel pentru Pace 2018 a fost câștigat de Denis Mukwege și Nadia Murad. Mukwege și-a dedicat viața pentru a ajuta victimele violenței sexuale din timpul războiului, iar Nadia Murad este o tânără de etnie yazidi, fostă sclavă sexuală a Statului Islamic, care a militat pentru drepturile femeilor.
Cine sunt unii dintre cei mai faimoși câștigători ai Premiului Nobel pentru Pace
Fostul președinte al SUA, Barack Obama, a câștigat premiul Nobel pentru pace în 2009, pentru „eforturile sale extraordinare de a consolida diplomația internațională și cooperarea dintre popoare”, scrie BBC.
Alți câștigători celebri ai Premiului Nobel pentru Pace au fost: fostul președinte american Jimmy Carter (2002), Uniunea Europeană (2012), Organizația Națiunilor Unite și secretarul general de atunci, Kofi Annan, (partajat în 2001) și Sfânta Tereza din Calcutta (1979).
De asemenea, Albert Einstein, care a primit în 1921 Premiul Nobel pentru Fizică, Marie Curie, care a primit în 1903 Premiul Nobel pentru Fizică și în 1911 Premiul Nobel pentru Chimie, și Harold Pinter, care a primit Premiul Nobel pentru Literatură în 2005, au primit și Premii Nobel pentru Pace.
Printre laureați se mai numără disidentul chinez Liu Xiaobo (2010) „pentru lupta sa îndelungată şi nonviolentă pentru drepturile fundamentale în China”.
Două persoane – autorul și filosoful Jean-Paul Sartre în 1964 și politicianul vietnamez Le Duc Tho în 1973 – au respins Premiul Nobel pentru Pace , iar alte patru persoane au fost obligate de țările lor să renunțe la distincții.
O mică istorie a Premiului Nobel pentru Pace
Nominalizările pentru Premiul Nobel pentru Pace pot fi făcute de guverne, de curțile internaționale de drept, de cancelariile universitare, alți laureați sau de membrii consiliilor de administrație al organizațiilor care au primit acestă distincție în trecut, precum și de foști și actuali membri Comitetului Nobel norvegian.
Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat din 1901 pentru 133 de laureaţi, dintre care 106 sunt persoane fizice şi 24 sunt organizaţii.
Premiul nu a fost acordat în timpul celor două Războaie Mondiale între anii 1914-1916 şi 1939-1943, precum şi în anii 1918, 1923, 1924, 1928, 1932, 1948, 1955, 1956, 1966, 1967, 1972.
Cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru pace este Malala Yousafzai, care a avut 17 ani, în anul acordării premiului (2014). Cel mai în vârstă laureat al Premiului Nobel pentru Pace este Joseph Rotblat, care avea în momentul acordării 87 de ani (1995).
În perioada 7-14 octombrie, Academia Suedeză anunță laureații celor șase premii pentru științe, literatură, pace și economie.
Conforma viziunii lui Alfred Nobel, aceștia sunt persoane sau instituții care au conferit omenirii cel mai mare beneficiu în anul care a trecut.
Premiile Nobel 2019:
- Luni 7 octombrie, ora 12.30 (ora României) – Premiul Nobel pentru Medicină
- Marți 8 octombrie, ora 12:45 – Premiul Nobel pentru Fizică;
- Miercuri, 9 octombrie, ora 12:45 (12.45 ora României) – Premiul Nobel pentru Chimie
- Joi, 10 octombrie, ora 14:00 – Premiul Nobel pentru Literatură
- Vineri, 11 octombrie, ora 12:00 – Premiul Nobel pentru Pace
- Luni 14 octombrie, ora 12:45 – Premiul Sveriges Riksbank în Științe Economice în memoria lui Alfred Nobel.
Pe lângă distincția de câștigători, laureații Nobel vor primi fiecare o medalie Nobel și un premiu în bani. Anul acesta, premiul este de 9 milioane de corone suedeze (930.000 euro) pentru fiecare categorie și va fi împărțit între câștigători, dacă este un premiu colectiv.
Potrivit statutului Academiei Suedeze, câștigătorii care împart premiul nu pot fi mai mulți de trei, un lucru care a stârnit adesea controverse, deoarece o mare parte din științele moderne colaborează masiv.