Cuprins:
Această mişcare populară a supravieţuitorilor atacurilor nucleare de la Hiroshima şi Nagasaki, cunoscuţi şi sub numele de Hibakusha, primeşte premiul pentru „eforturile sale de a obţine o lume fără arme nucleare şi pentru că a demonstrat prin mărturii că armele nucleare nu trebuie să mai fie folosite niciodată”.
Nihon Hidankyo, mișcarea care avertizează constant asupra pericolului armelor nucleare
Ca răspuns la atacurile cu bombe atomice din august 1945, a apărut o mişcare globală ai cărei membri au lucrat neobosit pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la consecinţele umanitare catastrofale ale utilizării armelor nucleare.
Treptat, s-a dezvoltat o normă internaţională puternică, ce stigmatizează utilizarea armelor nucleare ca fiind inacceptabilă din punct de vedere moral. Această normă a devenit cunoscută sub numele de „tabu nuclear”.
Mărturia Hibakusha – supravieţuitorii de la Hiroshima şi Nagasaki – este unică în acest context mai larg, potrivit Comitetului Nobel.
„Aceşti martori istorici au contribuit la generarea şi consolidarea unei opoziţii pe scară largă faţă de armele nucleare în întreaga lume, bazându-se pe poveştile personale, creând campanii educaţionale bazate pe propria lor experienţă şi lansând avertismente urgente împotriva răspândirii şi utilizării armelor nucleare. Hibakusha ne ajută să descriem indescriptibilul, să gândim inimaginabilul şi să înţelegem cumva durerea şi suferinţa de neînţeles cauzate de armele nucleare”, se arată în comunicatul Comitetului Nobel.
„Cele mai distructive arme văzute vreodată de lume”
Comitetul Nobel recunoaşte un fapt încurajator, și anume că nicio armă nucleară nu a fost folosită în război în ultimii 80 de ani.
„Eforturile extraordinare ale Nihon Hidankyo şi ale altor reprezentanţi ai Hibakusha au contribuit enorm la stabilirea tabuului nuclear. Prin urmare, este alarmant că astăzi, acest tabu împotriva utilizării armelor nucleare este sub presiune”, continuă comunicatul publicat de Comitetul Nobel.
Potrivit Comitetului Nobel, puterile nucleare îşi modernizează şi îşi îmbunătăţesc arsenalele, în timp ce noi ţări par să se pregătească să dobândească arme nucleare şi se fac ameninţări cu utilizarea armelor nucleare în războaie continue. „În acest moment din istoria omenirii, merită să ne reamintim ce sunt armele nucleare: cele mai distructive arme pe care le-a văzut vreodată lumea”, atrage atenția Comitetul Nobel.
Preşedintele comitetului, Jørgen Watne Frydnes, a descris Nihon Hidankyo drept „o mişcare de bază a supravieţuitorilor bombei atomice de la Hiroshima şi Nagasaki, cunoscuţi şi sub numele de Hibakusha”.
286 de candidați la Premiul Nobel pentru Pace
Comitetul Nobel norvegian a primit un total de 286 de candidaţi pentru Premiul Nobel pentru Pace 2024. Dintre aceştia, 89 sunt organizaţii. Deşi cei eligibili pentru nominalizare pot dezvălui pe cine au propus, Comitetul păstrează secrete numele candidaţilor timp de 50 de ani, ceea ce înseamnă că nu există nicio certitudine cu privire la lista completă.
Printre nominalizaţii cunoscuţi din acest an s-au numărat agenţia ONU pentru refugiaţi UNHCR, Papa Francisc şi naturalistul britanic David Attenborough.
Casele de pariuri l-au considerat pe disidentul rus Aleksei Navalnîi, care a murit într-o colonie penală din Arctica în februarie, unul dintre favoriţii la câştigarea premiului, însă acest lucru nu se poate întâmpla, deoarece nimeni nu poate primi premiul postum.
Un alt favorit al agenţiilor de pariuri, ucraineanul Volodimir Zelenski, este puţin probabil să câştige, deoarece este liderul unei naţiuni aflate în război.
Vladimir Putin și Kim Jong-un, singurii lideri care se laudă cu armele lor nucleare
Decernarea Premiului Nobel pentru Pace 2024 către Nihon Hidankyo vine după mai bine de doi ani în care liderul rus Vladimir Putin amenință voalat cu folosirea bombei atomice și după mai mulți ani de eforturi ale Coreei de Nord de a deveni o putere nucleară.
Doctrina nucleară rusă a fost modificată recent pentru a extinde domeniul de aplicare. „Se propune ca agresiunea împotriva Rusiei de către orice stat nonnuclear, dar cu participarea sau sprijinul unui stat nuclear, să fie considerată ca un atac comun asupra Federației Ruse”, a precizat Putin.
Occidentul a denunțat în mod repetat amenințările nucleare ale lui Putin, în timp ce conducerea de la Kiev consideră că liderul rus nu este sinucigaș, ci doar încearcă prin astfel de mișcări să demoralizeze Vestul și să nu mai ajute Ucraina în fața invaziei ruse la scară largă.