Decizia a fost luată de Conferinţa Preşedinţilor, format din șefa Legislativului european şi liderii grupurilor politice. Ceremonia de înmânare a premiului se va desfăşura în hemiciclul de la Strasbourg pe data 14 decembrie.
„Curajosul popor al Ucrainei reprezentat de preşedintele său, liderii aleşi şi societatea civilă a fost nominalizat de Partidul Popular European. Războiul de agresiune rus neprovocat împotriva Ucrainei, pornit în februarie 2022, are costuri enorme pentru poporul ucrainean: vieţi pierdute, oraşe şi sate distruse. Ucrainenii luptă pentru a-şi apăra căminele, suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială, dar ei luptă zi de zi şi pentru libertate, democraţie, stat de drept şi pentru valorile europene”, se arată în nominalizare.
Ceilalţi finalişti au fost Julian Assange, unul dintre activiştii din spatele asociaţiei WikiLeaks, şi Comisia pentru adevăr din Columbia.
Distincția este însoțită de un premiu în valoare de 50.000 de euro (49.100 de dolari), care va fi acordat reprezentanților societății civile, notează Reuters.
Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, care poartă numele disidentului sovietic Andrei Saharov, este acordat anual, începând din 1988, unor persoane și organizații care apără drepturile omului și libertățile fundamentale.
Anul trecut, premiul a fost acordat opozantului rus încarcerat Alexei Navalnîi – cel mai vocal critic al Kremlinului, pentru eforturile acestuia de a contesta maniera arbitrară în care președintele Vladimir Putin controlează puterea.
Printre alți câștigători din trecut se numără președintele sud-african Nelson Mandela, activista pakistaneză pentru educație Malala Yousafzai și opoziția democratică din Belarus.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina