„O inovație periculoasă, care se transformă în tradiție”

Preotul Ioan-Florin Florescu, cunoscut pentru opiniile sale tranșante, spune că aducerea luminii sfinte cu avionul este o „improvizație pentru impresia maselor”.

„O inovație periculoasă tinde să devină tradiție în Biserica Ortodoxă Română: aducerea cu avionul a luminii sfinte de la Ierusalim”, spune părintele Florescu pe blogul său, „Jurnal Scoțian”.

„Cum ar fi să auzi la știri: «Lumina lui Iisus a avut o întârziere de patru ore» sau «zborul luminii sfinte a fost anulat»? Este cineva conștient de ridicolul la care ne expune această obstinație?”, avertizează el asupra riscurilor ridicole ale acestei practici.

„Lumina adevărată e pe masa din altarul fiecărei biserici”

Florescu amintește că în urmă cu doar două decenii, toți credincioșii primeau lumina de la candela de pe sfânta masă, nu de la o flacără adusă din străinătate.

„Lumina candelei de pe sfânta masă este chiar lumina de la mormântul învierii lui Hristos. Lumina nu vine într‑un oraş, fie el şi Ierusalimul. Lumina vine în Biserică, aşa cum spune cântarea de Paşti: «Luminează‑te, luminează‑te, Noule Ierusalime»”, explică preotul misionar.

„Copiii noștri primesc lumină proastă?”

Părintele atrage atenția că această „lumină specială” devine un simbol al inegalității.

„Ce-o să spună lumea: Ia uite, frate, lumina aia bună ajunge la domnii ăia mari de la Bucureşti, iar copiii noștri primesc lumină proastă, de la taica părintele. Sunt altarele Bisericii noastre mai prejos decât altarul de la Sfântul Mormânt? Atunci, să trimitem avioane și după sfânta împărtășanie, că doar la Ierusalim a făcut-o Domnul prima dată”, ironizează el.

Florescu susține că nu există nicio dovadă teologică veche despre „focul sfânt” care ar coborî miraculos.

„N-am găsit nici în vechile texte românești, nici la Coresi, nici la Dosoftei, nici la Antim Ivireanul, nicio referire la vreo lumină supranaturală la Ierusalim”, mai scrie preotul.

Mai mult, el spune că nici măcar Sfinții Părinți nu pomenesc de așa ceva:

„Nu există în slujba Învierii, în sinaxare sau în cărțile de cult. Sfântul Grigore Palama, cel care a vorbit despre lumina necreată, nu pomenește nimic despre această așa-zisă minune”.

Cazul pelerinei Egeria: lumina venea de la o candelă care ardea tot timpul

Unul dintre cele mai citate texte de susținătorii focului sfânt este jurnalul pelerinei Egeria, din secolul 4.

„Toate candelele și lumânările sunt aprinse și fac o lumină grozavă. Însă lumina nu este adusă din afară, ci din peștera sfântului mormânt, unde o candelă arde mereu ziua și noaptea”, se arată foarte clar în scriere.

Așadar, fără vreo minune, doar o candelă care nu se stingea. Iar părintele Florescu face un apel către conducerea Bisericii Ortodoxe.

„Preasfințiți Părinți, vă rog, puneți capăt acestui spectacol și dați-ne lumina din candelele noastre, așa cum am primit-o mereu, așa cum ne dați și Duhul Sfânt și nu trebuie să vă duceți după el la Ierusalim”, cere el.

Urmărește în fiecare zi seria de materiale dedicate finalei prezidențiale – „Nicușor Dan vs George Simion”! 

Urmărește-ne pe Google News