Donatorii din București susțin că anul trecut s-au oferit să construiască o casă parohială în satul Busuioceni, undeva lângă Dorohoi, strângând bani şi trimiţând continuu atât bani, cât şi materiale, astfel încât întreaga construcţie a fost terminată în cinci luni şi jumătate.
„Nu m-a sunat niciodată să-mi spună că a făcut şi ce este de făcut cu banii pe care i-am trimis. Am avut o comunicare proastă. Am simţit că banii pe care mi-i cerea pentru lucrări erau mai mulţi decât ar fi costat cu adevărat. Nu mi-a trecut vreo clipă prin cap că acest preot o să mă fure, dar, spre stupoarea mea, a făcut-o”, a spus unul dintre donatori pentru Ziarul de Iași.
Facturi umflate și de cinci ori
Aceştia exemplifică: pentru terminarea fântânii, preotul le-ar fi cerut 3.500 de lei, când au descoperit că fântâna a costat de 5 ori mai puţin: 700 de lei.
Pentru împrejmuirea cu gard a întregii suprafeţe pe care se afla şi casa parohială au cerut 14.600 de lei, iar când au solicitat de la Bucureşti suprafaţa, materialele folosite şi toată socoteala făcută cu o firmă din Dorohoi, suma reală fiind de fapt cu 10.000 mai mică.
„M-am mâhnit foarte tare şi i-am spus: Părinte, cum este posibil, eu nu ştiu de unde să strâng bani să-ţi trimit, şi dumneata mă minţi în felul ăsta? (…) Nu vă mai ajut. La care el a spus: Asta este”, a mai spus un donator.
Mitropolia Moldovei neagă însă toate acuzațiile
„Nu se confirmă nimic din acuzații, e absolut în regulă totul, există acte, suntem deschiși să vină orice instituție care vrea să verifice totul. Preotul (…) a preferat să lucreze prin fratele său, înseamnă că părintele nu a primit direct niciun ban”, a declarat Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro