Până la o sentință în dosarul în care arhiepiscopul este trimis în judecată de DNA cu acuzația că ar fi obţinut pe nedrept fonduri europene, ieri Curtea de Apel Constanţa a revocat controlul judiciar în cazul său. În situația unei eventuale condamnări, IPS Teodosie riscă o pedeapsă maximă de șapte ani de închisoare și una minimă de doi după gratii.
Conform datelor oferite de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), până la finalul anului 2014, erau în pușcării cinci persoane care aveau profesia de preot, la momentul încarcerării.
În baza informațiilor puse la dispoziție de ANP, preoții au fost condamnați în baza Legii nr. 39/2003 privind prevenirea și combaterea criminalității organizate, în baza OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și pentru faptele de ucidere din culpă, infracțiuni contra demnității și gestiune frauduloasă, toate prevăzute în Codul Penal.
Condamnările au avut loc în perioada 2010-2013 şi prevăd pedepse de un an, trei ani, patru ani şi zece ani, mai susțin reprezentanții ANP. Odată condamnat, un preot poate cere să fie cazat într-o celulă specială unde sunt repartizate persoanele care sunt în pericol dacă sunt introduse într-o celulă la comun. În aceste locuri mai sunt repartizați polițiști, procurori, judecători, oameni de afaceri cunoscuți sau politicieni.
Citește și:
- IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, se apără: ”Nu am dat nicio declaraţie, nici falsă, nici nefalsă”
- Zid uman pentru IPS Teodosie! A dat cu subsemnatul înconjurat de 30 de preoți
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro