Mitropolitul Vladimir a convocat adunarea, după ce a primit luni scrisoarea clericilor din sectorul Botanica a Chișinăului, care îl îndeamnă să treacă la Biserica Ortodoxă Română, potrivit preotului Pavel Borșevschi.

„Scrisoarea e semnată de majoritatea preoților din protopopiat. Nu propunem să aderăm la Mitropolia Basarabiei, dar cerem ca întreaga mitropolie, ca structură canonică, în frunte cu mitropolitul Vladimir, să se lepede de biserica rusă și de patriarhul Kirill și să treacă sub omoforul Patriarhiei Române. Nu putem fi într-o biserică în care patriarhul își binecuvântează preoții să se roage pentru biruința armatei ruse asupra Ucrainei, care e sora noastră de suferință. Doar am avut și noi un război în Transnistria, cu binecuvântarea patriarhului Alexii al II-lea. În asemenea cazuri, când se spune «biruință», e vorba de umilire. E un lucru care nu poate fi nicicum explicat din punct de vedere creștinesc”, a spus preotul Pavel Borșevschi.

Potrivit preotului Borşevschi, „când a primit scrisoarea, mitropolitul nu ne-a spus nici da, nici nu, ci a hotărât să ne convoace joi pe toți protopopii și stareții de mănăstiri, pentru a discuta această problemă”.

„Nu cred că el are motive pentru a nu fi de acord cu noi, reieșind din scrisoarea sa către patriarhul Kirill și având în vedere că această opinie nu e doar a noastră, a preoților, ci și a comunității religioase, pe care o păstorim”, a mai spus preotul Pavel Borșevschi.

Un singur preot din sectorul II al protopopiatului de Chișinău s-a pronunțat împotriva aderării Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română. Din sectorul II al protopopiatului de Chișinău fac parte 30 de biserici din sectorul Botanica, dar și din satele Sângera, Revaca, Băcioi, Străsiteni și Brăila.

Pe 5 septembrie, mitropolitul Vladimir i-a adresat o scrisoare patriarhului Kirill, în care îl informează că nu poate face nimic pentru a opri ascensiunea Mitropoliei Basarabiei în R. Moldova și că biserica rusă este percepută în societate ca un avanpost al Kremlinului și un susținător al intervenției ruse în Ucraina.

În scrisoare se mai arată că „poporul din Moldova are rădăcini latine și este perfect normal să aspire să rămână în acest spațiu civilizațional, după veacuri de divizare artificială”.

Urmărește-ne pe Google News