„Biserica nu intră în carantină, pentru că ea aparține lui Hristos, nu vreunei autorități pământești” a declarat Vasile Bănescu, vorbind apoi despre rugăciune. „Coronavirusul nu se ia prin rugăciune, ci în primul rând prin ignorarea normelor de igienă elementară, așa cum spun și autoritățile medicale. Cei declarați bolnavi stau oricum acasă sau în carantină” a spus purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.
Iată însă că la nivel local, preoții au ascultat mai degrabă de recomandările autorităților de sănătate publică și au reacționat pentru a evita aglomerarea credincioșilor și implicit creșterea riscului de infectare.
„Duminica, în biserici, mai ales în Timişoara, unde se adună câte 200 de credincioşi, se poate sta şi în afara lăcaşurilor de cult, în curtea bisericilor, pentru că marea majoritate a bisericilor au sisteme de sonorizare. Sunt foarte mulţi credincioşi care vin, intră cinci minute în biserică, aprind o lumânare, apoi pleacă mai departe. Instrucţiunile sunt transmise acum şi în teritoriu, pentru a anunţa toţi preoţii”, declarat Ionel Popescu, vicar eparhial la Arhiepiscopia Timişoarei, potrivit publicației Știri pe Surse.
În Centrul Parohial Timişoara se dezinfectează, toate obiectele cu care intră în contact enoriaşii, iar oamenii care sunt bolnavi sunt rugaţi să stea acasă a mai spus vicarul.
„Am transmis în biserici să se ia măsuri de dezinfectare a tuturor obiectelor cu care vin în contact direct credincioşii: uşi, strane, icoane, balustrade, podeaua se dezinfectează cu materiale de dezinfecţie specială. Suntem conştienţi de ceea ce înseamnă protecţia credincioşilor. Toţi preoţii îi anunţă pe credincioşii care sunt răciţi să nu vină la biserică. Sunt chemaţi în timpul săptămânii cei care doresc să se spovedească şi să se împărtăşească în acest post, pentru ca atunci sunt mai puţini oameni în biserică”, a mai spus reprezentantul Mitropoliei Banatului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro