Ieri, kilometrul 0 al României a fost şi kilometrul 0 al credinţei. Mii de oameni s-au adunat în faţa Bisericii Sf. Gheorghe Nou din Capitală – unii, chiar de cu o seară înainte -, pentru a asista la slujba de resfinţire.
Lăcaşul de cult a fost ridicat de Constantin Brâncoveanu, aşa că nu e o coincidenţă că s-a ales pentru resfinţire exact ziua în care s-au comemorat 300 de ani de la moartea domnitorului. De altfel, rămăşiţele pământeşti ale lui Brâncoveanu se află în această biserică.
Ceremonia, care a adunat toată floarea preoţimii, a fost condusă de Preafericitul Daniel, care a oficiat Sfânta Liturghie pe podiumul amplasat lângă biserică. Capii bisericii au defilat printre credincioşi îmbrăcaţi în veşminte preţioase, cusute cu fir de aur, iar la sfârşitul slujbei, au deschis uşa dinspre miazănoapte a lăcaşului de cult, permiţându- le oamenilor să pătrundă în altar pentru a se închina şi a se ruga.
Faptul că slujba a fost oficiată într-o zi caniculară i-a făcut pe mai-marii bisericii să amplaseze umbrare menite să-i ferească de razele soarelui. Acolo şi-au primit prelaţii şi oaspeţii “de seamă”, cum ar fi politicienii veniţi la ceremonia de resfinţire. În schimb, la credincioşi nu s-a gândit nimeni.
Copţi la soare ore bune – abia la 13.00 a luat sfârşit slujba -, aceştia au cedat, rând pe rând. 13 vârstnici au avut nevoie de îngrijirea medicilor, o femeie, cardiacă, fiind transportată la spital. Şi o fetiţă de patru ani a avut de suferit, dar nu de căldură, ci din cauză că unul din gardurile de protecţie menite să-i ţină pe oameni departe de prelaţi a căzut peste ea.
fotografii: Vlad Chirea
A fost sfinţit şi steagul de 150 de metri
Steagul lung de 150 de metri, simbolul campaniei de promovare a unităţii naţionale, demarată de Platforma Civică Acţiunea 2012, a fost sfinţit vineri, la Mănăstirea de la Izvorul Mureşului, din judeţul Harghita.
Tricolorul uriaş a fost croit la Chişinău şi a fost desfăşurat pentru prima dată la începutul acestei săptămâni de către 100 de români, veniţi din Republica Moldova şi din alte colţuri ale lumii la cea de-a XII-a ediţie a Universităţii de Vară de la Izvorul Mureşului.
Prin această acţiune, oamenii vor să atragă atenţia asupra dorinţei de regăsire a românilor de pe ambele maluri ale Prutului în cadrul aceluiaşi stat. Vineri, steagul a fost dus la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului de la Izvorul Mureşului şi a fost sfinţit în prezenţa a peste 200 de oameni.
Drapelul va “călători” de-acum prin mai multe oraşe din România – Iaşi, Bârlad, Cluj-Napoca, Braşov, Galaţi, Călăraşi -, iar în final va ajunge la Chişinău, unde pe 14 septembrie va fi organizată o amplă manifestaţie stradală. Apoi, steagul va pleca spre Bucureşti, urmând a fi desfăşurat în Capitală pe 12 octombrie, în cadrul unui eveniment de proporţii.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro