Pe 2 aprilie 2022, acum aproape doi ani, mașina în care se aflau tânăra Antonia Ivanciu și soțul ei, Aurel, a fost lovită cu 55 km/h de un autovehicul Volkswagen condus de preotul teleormănean Marius Vișan.

În imaginile de pe camerele de supraveghere, publicate imediat după accident de bloggerul Zoso, se observă cum SUV-ul lovește mai multe mașini în parcare, apoi accelerează brusc și izbește autoturismul din lateral.

Tânăra a decedat după 22 de zile de spitalizare, în duminica de Paști. 

Dosarul deschis de procurori imediat după accident a ajuns în instanță la finele anului trecut, iar Judecătoria Sector 6 a dat undă verde pentru ca procesul propriu-zis să înceapă. Însă, prin avocat, Marius Vișan contestă decizia completului.

Asta pentru că, susține el, i-a fost respinsă proba expertizei psihiatrice, el invocând că accidentul s-a produs în urma unui „moment de acțiune inconștientă” și de „lipsă de discernământ”.

Cum a răspuns procurorul

Astfel, spune Vișan prin apărătorul ales, „starea de agitație și panică” provocată de impactul cu primele mașini din parcare l-a determinat pe preot să accelereze. 

Ce s-a întâmplat ulterior este, în opinia avocatului, „un moment de acțiune inconștientă și de lipsă de discernământ”.

Avocatul a susținut că, pe 20.02.2023, a cerut o expertiză neuropsihiatrică, pentru a se stabili dacă inculpatul a avut sau nu discernământ, sau dacă a avut discernământul diminuat. Ori chiar „dacă era conștient”.

Procurorul a respins cererea după două luni, invocând că „urmările unui atac de panică nu se manifestă în mod obiectiv, nu există urme ale acestuia, care să poată fi interpretate de medici psihiatrici, astfel încât să se stabilească dacă o persoană a suferit ori nu un atac de panică, concluzia neputând oferi un grad de certitudine sub acest aspect”.

Apărătorul inculpatului n-a fost de acord cu răspunsul primit, susținând că acest lucru nu trebuia constatat de procuror, ci de un specialist.

Contestația se judecă luna viitoare

Judecătoria Sector 6 (JS6) nu a văzut expertiza psihiatrică drept impediment și nu a considerat necesar să retrimită dosarul la Parchet.

Judecătorul de cameră preliminară a susținut că, dacă pe fond se va considera necesară această probă, probatoriul poate fi completat în timpul cercetării judecătorești. 

Vișan a contestat decizia JS6, contestație care va fi judecată pe 8 martie 2024 de Tribunalul București.

 
 

Urmărește-ne pe Google News