Sunt convinşi că doar Sfânta îi va ajuta

Femeia crede că lucrurile intră încet-încet pe făgaşul normal: “Ne-au mai zguduit şi în ultimele zile, e drept, nu la fel de tare, dar suntem siguri că Sfânta ne va ajuta să scăpăm de coşmar”.
În acest timp, specialiştii români, japonezi şi chilieni chemaţi să afle cauza cutremurelor frecvente din ultima vreme vor rămâne la Izvoarele pentru a continua monitorizarea evenimentelor seismice.

Au fost şi victime: un mort şi 30 de leşinaţi

Oboseala după un drum lung şi cele câteva ore petrecute la coadă în faţa catedralei din Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva şi-au spus cuvântul în cazul unei pensionare din Ploieşti. Femeia de 55 de ani a făcut infarct chiar în faţa lăcaşului şi a murit la spital.
Peste 15.000 de pelerini s-au aşezat la rând încă de ieri, de la primele ore ale dimineţii, pentru a se putea închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, la cele ale Sf. Simeon de la Muntele Minunat şi la Icoana Maicii Domnului Prodromita. Slujba religioasă a început încă de la ora 6.30, sfintele moaşte fiind apoi purtate în procesiune şi depuse pe baldachinul de pe esplanada Catedralei Mitropolitane.
Aşteptarea a fost însă grea pentru mai mult de 30 de persoane care, obosite după drumul lung sau înfometate, au leşinat şi au avut nevoie de îngrijiri medicale. Pentru o femeie de 55 de ani din Ploieşti însă, pelerinajul de anul acesta a fost fatal. Credincioasei i s-a făcut rău în timp ce stătea la coadă, a leşinat şi a intrat în stop cardio-respirator.
Medicii de pe ambulanţă au resuscinat- o, apoi au transportat-o la Spitalul Parhon, însă femeia s-a stins la scurt timp. Pelerinajul va continua până luni, de sărbătoarea Sfintei Parascheva. Pentru a evita alte tragedii, medicii îi sfătuiesc pe credincioşi să se protejeze de frig pe timpul nopţii, să bea ceai cald şi să se hrănească adecvat.

La moaşte, ca la bâlci

Atraşi de numărul mare de pelerini sosiţi din întreaga ţară, comercianţii nu au întârziat să îşi întindă corturile în zonele din apropierea catedralei din Iaşi.
Astfel, la doi paşi de locul în care oamenii se roagă cu smerenie, grătarele sfârâie, mirosul de mici, fripturi şi cârnaţi luându- le minţile credincioşilor. Alţi vânzători îşi prezintă oferta de haine din blană, de farfurii sau de lănţişoare din argint.

S-a deghizat ca să fenteze coada

Un bărbat de 52 de ani din judeţul Constanţa s-a îmbrăcat cu o uniformă cu grade militare, iar pe cap şi-a pus o caschetă cu însemnele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, s-a urcat în tren şi a luat drumul Iaşiului pentru a ajunge să se închine la moaştele Sfintei Parascheva.
În gara din Iaşi, el li s-a părut suspect poliţiştilor şi a fost legitimat de aceştia. Atunci, bărbatul le-a mărturisit că a îmbrăcat uniforma pentru a avea acces mai uşor la racla Sfintei Parascheva.

Sarma-record pentru pelerini

O sarma uriaşă formată din peste 800 de sarmale normale va fi “vedeta“ din acest an de la Masa Pelerinilor. Bucătăresele deja au pregătit toate ingredientele pentru preparatele care vor fi servite după slujba de luni, după finalizarea Liturghiei de Sfânta Parascheva.
Oficialii Primăriei estimează că atunci se vor împărţi peste 65.000 de sarmale, precum şi pâine, cozonac, vin, bere, sucuri şi apă. Masa Pelerinilor e organizată la Cantina de Ajutor social din spatele Mitropoliei.

Trafic cu restricţii în oraş

Timp de câteva zile, Iaşiul va fi paralizat de zecile de mii de oameni aşteptaţi să vină să se roage la moaştele Sfintei Parascheva.
Cum până pe 16 octombrie pe mai multe străzi şi bulevarde (bd. Ştefan cel Mare, str. Colonel Langa, str. Mitropoliei, str. Cloşca, str. Petru Movilă, str. Ipsilanti Vodă, str. Sfântul Andrei, str. Iancu Bacalu şi Splaiul Bahlui Mal Stâng) vor fi restricţii de circulaţie, Poliţia îi sfătuieşte pe pelerini să utilizeze mijloacele de transport în comun.VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 10

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 10

 
 

Urmărește-ne pe Google News