Pe 14 decembrie s-a înregistrat o primă tentativă de creare a unei pagini pe Facebook, „Preotul Simion Ioan”. „Binefăcătorul” nu a avut succes și doar 9 persoane urmăresc pagina și 8 au apreciat-o.
Pe 21 decembrie, încă o încercare. Cu „părintele Simionescu Ioan”. Pagina a avut o priză mai mare: 126 de persoane o urmăresc și 118 o apreciază.
Apar și unele mesaje postate de persoane care par să fi beneficiat de „minunile” preotului Simion/Simionescu.
„Soțul meu se răcise de mine. răutatea predomina în casa noastră, certuri și multe altele… Am apelat la părintele Simion de pe internet. După o vreme, rezultatele lucrării dumnealui începeau să apară, sotul meu începea să se apropie de mine și liniștea apăruse… îi mulțumesc cu toată inima mea!”, e alt mesaj.
Într-un alt mesaj, un medic cardiolog, Lidia, spune că a apelat la tămăduitoare și clarvăzătoare pentru a se vindeca, după ce medicina clasică nu i-a găsit leacul: „Îi mulțumesc toată viața Binefăcătorului Simionescu Ioan pentru ca m-a salvat. Aveam mari probleme de sănătate, îmi amorțeau mâinile și picioarele noaptea, nu puteam dormi, simțeam furnicături. Prin puterea bunului Dumnezeu, dânsul m-a făcut să mă simt exact ca la 20 de ani, acum sunt sănătoasă și fericită. Apelați cu toată încrederea, este un om minunat!”.
„Preotul” împrumută imaginea celui mai vechi cleric din eparhia bulgară din Stara Zagora
La o cercetare rapidă, imaginea folosită pentru a-l prezenta pe Simionescu sau Simion aparține, de fapt, preotului bulgar Todor Milcev, 89 de ani. Potrivit site-ului Darik News, Milcev este cel cel mai vechi preot din eparhia Stara Zagora, slujind din 1956 în aceeași biserică.
„Am verificat și nu există nici un preot cu numele acesta nici în Piatra Neamț, nici în altă zonă a Arhiepiscopiei Iașilor. Totul este o înșelătorie. Categoric, în Biserică nu sunt admisibile astfel de practici cum ar fi «deschisul cărții», ghicitul și altele”, a spus, pentru Libertatea, părintele Constantin Sturzu, consilier de relaţii publice al Arhiepiscopiei Iaşilor și purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Sunt escrocherii care nu au nimic creștinesc în ele. Șarlatanii le folosesc pentru a profita financiar de credulitatea unora.
Părintele Costantin Sturzu:
Justin Pârvu (1919-2013), duhovnicul de la Mănăstirea Petru Vodă, considera că vina acestei practici din biserică este împărţită între preoţii „făcători de minuni” şi cei care le cer un astfel de serviciu.
„Atunci când omul este constrâns de judecata lui Dumnezeu, dându-i-se necazuri mai multe, el apelează la «făcătorii de minuni» care «deschid cartea». Să ştiţi că acest tip de «ajutor» pe care îl dau aceşti «preoţi» este foarte strâns legat de practica vrăjitorească. Omul trebuie să ştie că, dacă ajunge la astfel de «preoţi» ca să-şi rezolve necazurile şi face ceea ce îl învaţă ei, va avea necazuri şi mai mari decât cele cu care a venit, iar dacă nu se spovedeşte, îl vor urmări până la moarte şi după moarte. Categoric, nu este un lucru benefic nici pentru sufletul creştinului, nici pentru atmosfera din sânul Bisericii”, spunea părintele Justin Pârvu, într-unul dintre interviurile publicate pe site-ul oficial al Mănăstirii Petru Vodă.
Părintele Iustin considera că „acest dar de a deschide cartea, întâlnit cu regularitate şi în mod special la preoţi, nu poate să arate nimic altceva decât slaba vedere duhovnicească şi iresponsabilitatea maximă pe care o manifestă respectivul preot faţă de misiunea duhovnicească la care a fost chemat de însuşi Dumnezeu”.
„Preotul” n-a răspuns la telefon
Libertatea a încercat să-l apeleze pe preotul Simion/Simionescu pe numărul de telefon lăsat pe pagina de Facebook, însă, deși suna, nu a răspuns nimeni. „O zi binecuvântată, pentru a lua legătura cu părintele sunați la…”, era mesajul de răspuns dacă încercai să iei legătura cu administratorul paginii de Facebook.