Dar dacă vor avea succes în a revoca drepturile reproductive ale femeilor, atunci SUA va deveni rapid un alt fel de societate: una care va semăna cu România comunistă, scrie presa americană.

Project-Syndicate, o platformă media de analize independente, amintește că, în cei 23 de ani , în țara noastră au fost făcute 7,3 milioane de avorturi în condiții improprii, iar cel puțin 15.000 de femei au murit ca urmare a complicațiilor sau a efectelor secundare netratate.

Articolul este semnat de Maria Bucur, profesor de istorie și studii de gen la Universitatea Indiana, și de Kristen R. Ghodsee, profesor de Studii Ruse și Est Europene la Universitatea din Pennsylvania.


Project-Syndicate publică sub titlul „Cum va schimba America interzicerea avortului” un reportaj privind consecințele legalizării avortului.

„Au fost vremuri oribile”, spune o ginecoloagă din România, referindu-se la perioada 1966-1990, când avortul și contracepția au fost interzise în România condusă de dictatorul Nicolae Ceaușescu.

„Femeile refuzau să aibă viață sexuală, rezultând în certuri și abandon. Pentru o femeie, orice contact sexual însemna doar panică și durere”, mai spune ea.

O altă femeie se destăinuie: „Era imposibil ca o femeie să aibă o viață sexuală normală din cauza fricii de a nu rămâne însărcinată”.

Dacă legislatorii din SUA vor continua pe această cale, milioane de femei din SUA vor cunoaște în curând aceeași frică.

Parlamentarii republicani din Alabama și alte state au votat sau propun deja legi care să interzică avortul, sperând să ajungă în fața unei Curți Supreme binevoitoare pentru a răsturna sau dezmembra decizia din anul 1973, în cazul Roe vs Wade.

În absența protecției constituționale oferite lui Roe, Statele Unite vor deveni o societate diferită, una în care, la fel ca în România lui Ceaușescu, Guvernul va controla cele mai intime decizii ale unui cetățean, scrie Project-Syndicate.

Activitatea sexuală a femeilor, comparată cu cea a fermierilor care împerechează animalele

Nu doar femeile au avut de suferit sub atacurile regimului lui Ceaușescu asupra integrității lor corporale.

Departe de a face familia mai puternică, politicile „pro-viață” ale regimului draconic comunist au otrăvit intimitatea, au îndepărtat soții și au slăbit încrederea socială. Examenele ginecologice lunare au introdus statul în uterele femeilor și, prin extensie, în dormitor.

Supravegherea activității sexuale de către stat a semănat cu activitatea pe care o au fermierii când împerechează animalele din turmă. Din cauza prevederilor care interzic femeilor să meargă în alt stat pentru avort sau de a folosi diverse metode contraceptive, precum steriletul, mare parte din noua legislație va expune femeile la un regim similar, dacă este declarată constituțională de Curtea Supremă.

După căderea regimului Ceaușescu în decembrie 1989, una dintre primele măsuri ale guvernului român interimar a fost cea de decriminalizare a avortului. Deși dezbaterile privind multe aspecte ale regimului comunist au apărut imediat, puțini români au dubii că forțarea femeilor de a avea copii nu a fost o măsură dezastruoasă pentru țară.

Chiar și după trei decenii de la ridicarea interdicției, rata natalității din România încă nu a crescut, amintește publicația.

În schimb, între 1967 și 1989, femeile din România au făcut 7,3 milioane de avorturi în condiții improprii, iar cel puțin 15.000 de femei au murit ca urmare a complicațiilor sau a efectelor secundare netratate.

Concomitent, rata mortatilății infantile în această perioadă a fost cea mai mare din Europa, fiind între de două și de 59 de ori mai mare față de alte țări.

Deși statele comuniste din Estul Europei au relaxat politicile după moartea lui Stalin 1953, la finele anilor 60, liderii comuniști au început să fie îngrijorați că scăderea natalității va duce la scăderea forței de muncă.

Dar dacă alte state Est-Europene au rezolvat acest lucru prin concedii maternale mai lungi și beneficii mai mari pentru copii, guvernul român a luat-o pe o altă cale.

Înainte de 1966, România a avut una dintre cele mai liberale politici din lume. Dar, disperat să crească populația, Ceaușescu a dat Decretul 770, ”naționalizând pântecele femeilor”, mai scrie sursa citată.

Legea din statul Alabama, mai dură decât cea din România

Atât avortul, cât și contracepția au fost declarate ilegale pentru orice femeie sub 45 de ani care nu are 4 copii. Mai târziu, numărul a fost crescut la cinci. Singurele excepții au fost cazurile de incest, viol și sarcinile de mare risc din punct de vedere medical.

Legea era strict aplicată. Securitatea înregistra sarcinile suspecte și calcula când ar trebui să fie născut bebelușul.

Era politica „pro-viață” la care visează acum americanii. Fără protecția constituțională oferită prin cazul Roe, femeile vor juca „ruleta rusească”, pentru că vor suporta realmente consecințele.

Mai mult, legea din Alabama merge mai departe decât cea românească, pentru că interzice avortul chiar și în cazurile de viol sau incest.

Oponenții avorturilor spun că măsura va crește numărul căsătoriilor, va întări familiile și va restaura rolurile familiale clasice.

Dar exemplul României ne arată că aceasta va duce la creșterea rapidă a mortalității materne, o explozie a copiilor nedoriți și orfani, dar și la o „recesiune sexuală”, când femeile vor refuza să mai facă dragoste cu soții lor.

Articolul se încheie cu informații privind rata de creștere nașterilor, autorii afirmând că aceasta crește cu posibilitățile materiale, nu datorită politicilor coercitive.

Atunci când resursele sunt puține, așa cum erau în România anilor 80, când țara noastră a fost în incapacitate de plăți, iar Ceaușescu a decis plata datoriei externe, femeile vor alege să facă avorturi în condiții insalubre de teama că nu vor avea mijloace de a îngriji copiii.

Iar atunci când concediul maternal sau alocațiile pentru copii lipsesc, așa cum se întâmplă în SUA, femeile vor avea de făcut aceleași alegeri.

După comunism, românii au înțeles că societățile democratice au responsabilitatea de a garanta autonomia corporală femeilor, dreptul de a face orice cu corpul lor. Este ciudat, însă, că „tărâmul oamenilor liberi”, așa cum este supranumită SUA, un mare partid vrea să copieze un dictator comunist, se încheie articolul.

Urmărește-ne pe Google News