Citând un avertizor anonim din Consiliul Suprem de Securitate Națională al Iranului, Al Jarida a scris că o delegație americană de securitate de rang înalt, mediată de Oman, a călătorit în secret la Teheran.

Delegația ar fi ajuns prin Turcia, joia trecută, aterizând pe aeroportul Payam-e-Khorram din Karaj. Misiunea a constat în a-i transmite lui Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, că guvernul SUA nu a fost informat cu privire la atac.

Întâlnirea cu oficialii iranieni de rang înalt ar fi durat două ore. Iar delegația specială a prezentat o listă cu numele a zece agenți Mossad din Iran, despre care americanii credeau că au fost implicați în asasinat, direct sau indirect.

Israelul a revendicat uciderea lui Fuad Shukr, comandant al grupării Hezbollah, dar nu a comentat moartea lui Haniyeh, pe 31 iulie, în urma atentatului dintr-o pensiune din Teheran.

Consiliul Național de Securitate al SUA a negat versiunea oferită de Al Jarida.

Cum a fost ucis Ismail Haniyeh

Potrivit informațiilor obținute de New York Times, bomba a fost plasată în urmă două luni în camera din pensiunea în care s-a cazat Haniyeh, care este administrată și protejată de Corpul Gardienilor Revoluției Islamice (CGRI) și face parte din complexul cunoscut sub denumirea Neshat, în nordul Teheranului.

Bomba a fost ascunsă în iunie și detonată cu tehnologie de telecomandă. The Telegraph a dezvăluit că Mossad a angajat agenți de securitate iranieni pentru a planta explozibili în camera lui Haniyeh. De asemenea, s-a raportat că agenții au părăsit țara.

Când serviciul de informații israelian Mossad a aflat locația șefului Hamas, care a fost în mare parte responsabil pentru atacul sângeros din 7 octombrie 2023, și-ar fi trimis agenții la Teheran, pentru a asigura logistica operațională, pentru a cartografia străzile, pentru a identifica posibile căi de evacuare și pentru a verifica securitatea clădirii.

Doi membri ai personalului de securitate iranian au fost recrutați de Mossad. Au pus explozibilul sub patul lui Haniyeh. Mossad-ul i-a urcat apoi într-o mașină neagră și i-a scos imediat pe cei doi iranieni din țară, potrivit unui fost soldat IDF, citat de The Jewish Chronicle.

Agenții au întâmpinat dificultăți, potrivit unor persoane din interior: „Pensiunea era situată pe un deal și înconjurată de o pădure de copaci înalți, așa că era foarte dificil să observi clădirea îndeaproape. Cinci agenți s-au urcat în copaci, camuflați. Zece minute mai târziu, luminile s-au stins în camera lui. În acel moment, responsabilul a declanșat explozia, iar șeful terorist Haniyeh a murit”.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News