„De ce nu mai întâi Bucureștiul?”, scrie în articolul Der Standard care analizează vizita lui Nehammer în Bulgaria, la o lună și jumătate după ce Austria a blocat accesul celor două țări învecinate în spațiul Schengen.

„Vizita cancelarului austriac Karl Nehammer în Bulgaria este o ocazie de a ridica din nou problema «securizării frontierelor externe». În mod evident, guvernul de la Viena dorește să prezinte situația de la granița bulgaro-turcă ca și cum acolo ar fi nevoie urgentă de «ajutor pentru dezvoltare». În realitate însă, există de mult timp un gard la această frontieră, iar echipamentul tehnic este la un standard ridicat”, scrie ziarul austriac, care amintește și că președintele bulgar, Rumen Radev, a fost invitat de Nehammer la Viena, la concertul de Anul Nou.

„Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că există într-adevăr probleme în gestionarea migrației în Bulgaria: Dacă îi întrebați pe refugiați, aceștia vă spun că oficialii bulgari sunt deosebit de brutali. De asemenea, autoritățile bulgare fac prea puțin pentru a-i integra pe cei care au dreptul la azil, iar mulți solicitanți de azil continuă să se îndrepte spre Europa Centrală pentru că exact acest lucru este în interesul statului bulgar”, scrie Der Standard.

Ziarul austriac punctează apoi că România e mai importantă din punct de vedere economic pentru Austria decât Bulgaria și că logic ar fi fost ca șeful guvernului de la Viena să vină mai întâi la București.

Semnalul transmis de vizita cancelarului austriac este ciudat dintr-un singur motiv: de ce nu merge Nehammer mai întâi la București și nu încearcă să repare relațiile cu România, care este mult mai importantă pentru Austria din punct de vedere economic decât Bulgaria? La urma urmei, România a fost cea care a devenit, în mod nejustificat, pionul vetoului austriac la Schengen.

Ziarul austriac Der Standard:

„Spre deosebire de Bulgaria, pregătirea României pentru Schengen nu este pusă sub semnul întrebării de niciun expert. Doar 3% dintre migranți vin prin România. Prin urmare, vizita lui Nehammer este privită la București aproape ca o nouă insultă, deoarece Viena pare mai interesată de aderarea Bulgariei”, mai notează ziarul austriac.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News