„Acțiunea individuală a Austriei împotriva aderării României la spațiul Schengen – Olanda a vrut doar să împiedice Bulgaria – este totuși unică. Dacă un guvern are de gând să șantajeze restul Uniunii și să provoace mânia acestora, atunci ar trebui cel puțin să știe care este obiectivul său și să le semnaleze celorlalte state cum pot ajunge la un acord”, se arată în analiza publicației austriece.

Potrivit ziarului Der Standard, declarațiile ministrului de interne austriac Gerhard Karner privind politica migraționistă „nu dezvăluie niciun obiectiv”.

„Da, Austria este nemulțumită de politica de azil a UE și are motive întemeiate. Dar nimeni nu poate explica ce legătură are recenta avalanșă de cereri de azil cu Schengen sau chiar cu România. Aproape niciun refugiat nu ajunge în Austria prin această țară”, se arată în analiza publicației.

„Dacă Karner explică în mod neclar că nu este momentul potrivit pentru extinderea Schengen, de ce a fost de acord cu aderarea Croației?”, se punctează în ziarul austriac.

Der Standard mai arată că „mai rău și mai grav, țara care le face cu mâna refugiaților și promovează astfel «turismul de azil» pe care ÖVP (n.red. – Partidul Popular Austriac, condus de cancelarul Karl Nehammer) îl plânge cu voce tare este Ungaria”.

Însă, spre deosebire de guvernul pro-european de la București, cancelarul Karl Nehammer nu îl pedepsește pe premierul autoritar al Ungariei Viktor Orbán, ci îl curtează fără să dea roade.

Ziarul austriac Der Standard:

Aderarea României la Schengen a fost blocată, joi, 8 decembrie, de Austria, care a votat împotrivă în cadrul Consiliului JAI. Olanda a votat și ea împotrivă, susținând că se opune de fapt aderării Bulgariei, candidatura celor două țări fiind analizată la pachet. Croația, în schimb, a fost acceptată.

Urmărește-ne pe Google News