Zborurile charter cu muncitori sezonieri în timpul interdicțiilor de călătorie și blocajelor naționale sunt o subliniere periculoasă a modului în care forța de muncă exploatată nu ține cont de responsabilitatea politică și de sănătate publică, atrage atenția o expertă în migrație internațională, Denny Pencheva, care predă la Universitatea din Bristol, într-un text apărut în publicațlia The Conversation.

În urma pandemiei COVID-19, marile companii agricole și organizații de caritate au efectuat zboruri pentru a aduce de urgență zeci de mii de lucrători agricoli bulgari și români. Zborurile s-au îndreptat către locuri precum Karlsruhe și Düsseldorf în Germania, împreună cu Essex și Midlands din Marea Britanie.

80.000 de posturi încă libere în Marea Britanie

Acest lucru se întâmplă după ce fermierii din ambele țări au avertizat că există un risc real ca mii de tone de recolte să ajungă să putrezească – afectând în continuare lanțurile de aprovizionare cu alimente – în cazul în care locurile de muncă vacante pentru lucrătorii agricoli vor rămâne neocupate, se arată în articolul apărut în publicația britanică, citat de Rador și preluat de G4Media.

În Marea Britanie, trebuie să fie ocupate până la 90.000 de posturi temporare în câteva săptămâni. A fost lansată o campanie națională care atrage studenții și pe cei care și-au pierdut locurile de muncă în baruri, cafenele și magazine, pentru a ajuta la recoltă. Numai că doar 10.000 dintre aceste locuri au fost ocupate în condițiile în care salariile mici și a condițiilor cerute.

Începând cu anul trecut, aproape 98% dintre culegătorii de fructe din Marea Britanie erau străini. Cei mai mulți provind din Bulgaria și România.

Publicația britanică atrage atenția asupra dependenței economice în care se află muncitorii-sezonieri de aceste joburi în agricultura britanică și germană.

Pentru majoritatea acestor persoane, munca sezonieră în străinătate este singura sursă de venit și nu există nicio plasă de siguranță.

Fie rămân acasă în șomaj, fie își riscă sănătatea (și familiile) prin îmbarcarea în zboruri către Marea Britanie sau Germania.

Deși România și Bulgaria au oprit zborurile spre Marea Britanie, guvernele nu au insistat ca angajatorii din vestul Europei să ofere asigurări de sănătate complete pentru lucrătorii agricoli. De asemenea, lucrătorilor nu li se va plăti perioada obligatorie de carantină de 14 zile la sosire.

Denny Pencheva, Universitatea din Bristol, în The Conversation:

Stimulentul financiar poate fi excelent. Dar la fel sunt și riscurile pentru sănătatea publică. Un lucrător sezonier român în vârstă de 57 de ani a murit deja din cauza COVID-19, la Baden-Württemberg, Germania – iar întrebarea care se pune e cât de mulți vor urma.

Nu migranții ar trebui să rezolve problemele de aprovizionare

În cea mai mare parte, publicul britanic este de mult timp deconectat de realitatea muncii manuale cu salarii mici și s-a obișnuit cu produse proaspete și ieftine, asigurate de o armată de muncitori imigranți. Și în ciuda anxietăților legate de Brexit cu privire la migranții UE care fură locurile de muncă britanice, pandemia de COVID-19 a reamintit publicului că o astfel de muncă este esențială și nu va fi automatizată în curând.

În cele din urmă, însă, nu lucrătoriilor migranți ar trebui să le revină asigurarea lanțurilor de aprovizionare în timpul unei pandemii – mai ales atunci când sunt dovezi care indică faptul că mobilitatea internațională contribuie la răspândirea virusului, se arată pe finalul articolului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News