”Răufăcătorii, inclusiv gangsterii, contrabandiștii și hoți din bancomate, au primit permisiunea de a călători aici pe perioada cauțiunii. Apoi, ei primesc asistență juridică pentru a angaja avocați care blochează extrădarea lor pe motiv că celulele de doi metri pătrați din penitenciarele românești nu respectă legea UE privind drepturile omului”, scriu jurnaliștii britanici.

The Sun invocă o anchetă realizată în România și care a arătat că judecătorii români permit călătoria deținuților peste hotare indiferent de motivele invocate de aceștia. Fie că este vorba de vacanțe, vizite la rude sau participarea la târguri, orice motiv este considerat suficient de bun pentru a li se permite să iasă din țară.

”Autoritățile britanice nu mai pot să-i deporteze ca urmare a unei hotărâri a Curții Europene de Justiție, de anul trecut”, explică The Sun.

Un exemplu dat de britanici este cel al lui George Alin Anastasescu, unul dintre proprietarii clubului Colectiv, care este în prezent judecat în România, și despre care spun că se află în prezent în Londra.


Citește și: Andrada Mihăilescu, la doi ani după Colectiv: „Încă atragem priviri; mai mult de curiozitate decât de judecată“. Ea a supraviețuit, însă nu și iubitul său


O sursă din sistemul judiciar românesc a declarat pentru The Sun că ”Există zeci de infractori și suspecți care se folosesc de această lacună, iar instanțele din România permit ca acest lucru să se întâmple. Odată ce li sa dat permisiunea de a zbura în Regatul Unit, ei știu că avocații lor vor opri trimiterea lor înapoi”.

Publicația britanică spune că și state din UE sunt furioase din cauza ”exportului de escroci români”.

Ministerul Justiției din Marea Britanie a transmis că „Nu putem să comentăm deciziile luate în România”, în timp ce Parchetul General din București spune că ”nu comentează activitatea instanțelor”.

Articolul The Sun este legat de legea recursului compensator care prevede ca fiecărui deținut care a fost închis în condiții improprii, umilitoare, să i se scadă șase zile pe lună din pedeapsă. Aproximativ 5.000 de pușcăriași din cei peste 25.000 vor putea fi eliberați. Firește, nu toți o dată, ci pe parcurs, în funcție de caracteristicile dosarului și de timpul rămas până la intrarea în comisiile de eliberare condiționată.

Pentru ca deținutul să poată să beneficieze de acele șase zile bonus la fiecare lună, trebuie ca spațiul în care este închis să fie mai mic de 4 mp, să nu aibă acces la activități în aer liber, să nu aibă lumină naturală, aer suficient în celulă sau o ventilație corespunzătoare, să nu poată folosi toaleta în privat.

E suficient chiar ca pereții camerei de detenție să fie atinși de igrasie sau să aibă infiltrații pentru că hoțul să se bucure de privilegiul celor șase zile bonus.

Surse din cadrul administrației vorbesc de o cifră care se învârte în jurul a 20 de procente din totalul pușcăriașilor. Ținând cont de faptul că, în acest moment, în închisorile din România sunt 25.798 de deținuți, aproximativ 5.000 de pușcăriași ar putea fi eliberați în baza legii recursului compensator care are aplicabilitate începând de mâine când închisorile își vor deschide porțile pentru prima serie de ”norocoși”.


Citește și: Gregorian Bivolaru este pândit de o anchetă penală și în Italia. Trimisa MISA Tv în Franța apare pe un site sexy – surse


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News