În Ungaria, stat membru UE și NATO, doar 3% dintre alegători consideră că Rusia este responsabilă de războiul din Ucraina, ceilalți acuză Washingtonul sau Kievul, potrivit unui sondaj, ale cărui rezultate par a fi inexplicabile la Kiev.

Izolarea informațională ca politică de stat a Guvernului Viktor Orban este completată cu preluarea unor narațiuni de propagandă ale Rusiei de către sistemul de învățământ, scrie publicația ucraineană „Evropeiska pravda”. Începând cu 2020 în manualele școlare din Ungaria erau prezente informații îndreptate împotriva imigranților, iar acum, potrivit jurnaliștilor ucraineni, sistemul de învățământ ungar educă o ură națională față de Ucraina.

Orașele istorice maghiare din Ucraina

Portalul ungar Telex, citat de presa ucraineană, informează că în manualul de geografie pentru clasa a VIII-a se vorbește despre Munții Carpați ca fiind unici în Ucraina, fără să se amintească despre Munții Crimeei.

„La poalele Carpaților se află orașele istorice maghiare: Ungvar (Ujgorod), Munkács (Mucacevo) și Hust”, se spune în manual, cu referire la localitățile din regiunea Transcarpatia, unde există o importantă comunitate etnică maghiară.  

„Cui trebuie să aparțină Ucraina?”

Jurnaliștii ucraineni sunt revoltați de noțiunea de „război civil” folosit pentru descrierea agresiunii ruse declanșate încă în 2014 în Donbas și Crimeea. În manualul de geografie se spune că rușii și ucrainenii se dușmănesc între ei, provocând „conflictul militar pentru peninsula Crimeea”, care, de fapt, a fost luată fără nicio împușcătură.

În manual este publicată o imagine cu drapelul Ucrainei, tras din toate părțile de ursul rusesc, SUA și UE. Elevii sunt întrebați: „Cui trebuie să aparțină Ucraina?”. Jurnaliștii ucraineni observă o serie de elemente ale propagandei ruse în aceste manuale: Ucraina este prezentată ca un stat fals, iar războiul – ca o invenție a Kievului.

Ilustrație din manualul școlar din Ungaria

„Nu se știe la ce presiuni au fost supuși cei care au scris acest capitol, oricum Péter Szijjártó, șeful MAE al Ungariei, ar trebui să le transmită una dintre medaliile obținute la Moscova”, scrie portalul ungar Telex, citat de „Evropeiska pravda”.

Transcarpatia – o regiune înapoiată. Maghiarii suferă mult

În manualele analizate se spune că sănătatea ucrainenilor este la pământ, iar maghiarii suferă foarte mult în componența acestui stat.  

„Situația economică generală din Ucraina nu este favorabilă pentru unguri, iar Transcarpatia este unul dintre cele mai înapoiate raioane”, scriu autorii. În același timp, poate fi găsit printre rânduri „un colac de salvare” pentru etnicii maghiari din Ucraina, care locuiesc compact în cea mai vestică regiune a Ucrainei – distanțarea de Kiev și apropierea de Budapesta.

Budapesta este mult mai aproape decât Kievul

Jurnaliștii ucraineni se arată a fi îngrijorați de mesajele ascunse din manuale. „Află cu ajutorul Google Maps cât timp un locuitor din Mucacevo trebuie să facă din Transcarpatia până la Kiev și cât până la Budapesta”, sunt întrebați elevii, după ce au fost informați că Mucacevo este o veche localitate maghiară.  

Presa ucraineană solicită un control suplimentar asupra școlilor private finanțate de Ungaria

Jurnaliștii ucraineni s-au adresat către MAE de la Kiev și cer președintelui Volodimir Zelenski să reacționeze. Ei nu vor ca aceste manuale să nimerească în școlile cu predare în limba maghiară din regiunea Transcarpatia.

„Evproveiska pravda” subliniază că autoritățile ucrainene trebuie să intervină în funcționarea școlilor private finanțate de Budapesta în Transcarpatia pentru a nu permite distribuirea narațiunilor de propagandă rusă prin intermediul manualelor școlare.  

„Acest proces trebuie blocat în mod urgent. Chiar dacă este vorba de școli private”, consideră jurnaliștii ucraineni.

Ei se referă la școlile care funcționează în regiunea Transcarpatia și sunt finanțate de Budapesta. Potrivit Legii Educației din Ucraina, spre deosebire de instituțiile publice de învățământ, școlile private se bucură de o largă autonomie, iar procesul de învățământ este permis să se desfășoare în limbile UE.

„Această poveste descoperită în câteva pagini ale unui manual din Ungaria demonstrează că nu mai putem ignora problema respectivă”, scrie „Evproveiska pravda”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News