Cotidianul elvețian Tribune de Geneve arată că vizita lui Drangea are loc în contextul în care, la București, ar fi putut fi pronunțată, pe 8 iunie, sentința în dosarul în care este judecat pentru instigare la abuz în în serviciu și instigare la fals intelectual. Ziariștii ziarului amintit anterior notează că nici la precedentul termen șeful PSD nu s-a prezentat, deoarece a apărut într-o vizită surpriză la invitația premierului Benjamin Netanyahu.

Tribune de Geneve amintește că Dragnea este în vizorul unei anchete a Oficiului European antifraudă și că a fost condamnat, în trecut, la doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul Referendumul. Această condamnare l-a împiedicat pe Dragnea să devină premier, după victoria zdrobitoare de la alegerile parlamentare din 2016, scrie Hotnews.

Totodată, publicația elvețiană laudă ”spiritul combativ” al lui Liviu Dragnea, care i-a permis să reziste la presiunile judiciare și la cei care vor să îl dea jos de la putere.

Despre Dăncilă, ziarul scrie că ”ea devine prima femeie premier a țării. De atunci, strălucește prin supunerea deplină față de șeful său dar și printr-o incompetență siderantă la acest nivel”.

În același timp, cea mai importantă publicație din Elveția, Neue Zurcher Zeitung (NZZ) îl caracterizează pe Dragnea drept ”sforar” și ”baron”.

”În mod puțin măgulitor baroni sunt numiți acei politicieni care simoblizează amestecul năsănătos dintre politică, putere și afaceri”, scrie NZZ, care adaugă că Dragnea călătorește la Berna după ce a fost invitat de președintele Consiliului Național, Dominique de Buman. ”Exact în ziua când la București se așteaptă o decizie împotriva oaspetelui oficial”.

Republik, care își ilustrează articolul cu o imagine în care șeful PSD merge la audieri la DNA, notează că ”Liviu Dragnea este bărbatul puternic al politicii românești. Social democratul condamnat cu suspendare și acuzat în mai multe dosare de corupție vrea să castreze justiția (să o golească de conținut) și jignește/umilește mass media independentă”.

Articolul din publicația Republik face referire și la întâlnirea cu Philippo Lombardi, președintele comisiei de afaceri externe din Parlamentul elvețian. În presa elvețiană, Lombardi este criticat pentru legăturile pe care le are cu Rusia și pentru simpatia declarată față de Vladimir Putin.

Liviu Dragnea, vizită oficială în Elveţia, pe 29 mai. Preşedintele PSD pleacă la Berna, alături de o delegaţie parlamentară, într-o vizită oficială, în perioada 29-31 mai. Este fix ziua în care liderul social-democraţilor a avut termen la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul angajărilor fictive.

“Acţiunea are loc la invitaţia preşedintelui Consiliului Naţional al Confederaţiei Elveţiene, domnul Dominique de Buman, şi va contribui la extinderea bazei de cooperare dintre cele două foruri legislative”, se arată într-un memorandum aprobat de Biroul Permanent.

Şeful PSD va discuta cu preşedintele Comisiei de Politică Externe a Consiliului Statelor, Filippo Lombardi, şi cu cei trei consuli onorifici ai României, despre viitoarea contribuţie elveţiană la fondul de de coeziune al UE extinse, programele desfăşurate şi noile perspective, relaţiile economice bilaterale, politica europeană a Elveţiei, priorităţile  viitoarei Preşedinţii a României la Consiliul UE, Brexit şi despre cooperarea în domeniile ştiinţei şi cercetării.

În această vizită oficială, Liviu Dragnea este însoţit de un alt social-democrat, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Gabriel Vlase, dar şi cei doi consilieri ai săi, Paul Ionescu şi Paula Turcu, plus Anca Spiridon, directorul general al Cancelariei Preşedintelui Camerei Deputaţilor.  Amintim că Anca Spiridon este cea de la calculatorul căreia a fost scris proiectul de ordonanţă privind graţierea.


CITEȘTE ȘI: VIDEO / Lavinia Șandru joacă în piesa ”Vlaicu-Vodă”, de Alexandru Davila. ”Mă simt foarte bine pe scenă”


FOTO: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News