Cu titlul ”România își pierde elitele”, reportajul din Liberation atrage atenția asupra numărului foarte mare de români cu studii superioare care pleacă din țară din cauza instabilității și a corupției guvernamentală. Ei numesc acest fenomen ”o hemoragie” despre care spun că ”pentru moment, nu pare să îngrijoreze prea mult puterea”.
„Am luat decizia de a părăsi România în ianuarie 2017, din cauza instabilității politice și economice, a corupției, a încercării noii puteri de la guvernare de a scoate țara din civilizație și de a o reorienta spre Est”, spune Armin Florescu, care încă nu știe dacă să se multe la Paris sau la Londra. Cu toate acestea, nimic nu a indica faptul că acest economist care are propriul apartament și un loc de muncă în domeniul noilor tehnologii, cu un salariu confortabil și o familie fericită, ar fi plănuit să plece din țară.
Privind norii prin geamul mare al biroului ei din cartierul de afaceri al Bucureștiului, Mirela este deja nostalgică: „Nu m-am gândit să plec, dar cu actuala putere situația a devenit imposibilă. Mi-am avertizat deja colegii că luna viitoare voi fi în germania”.
La 35 ani, Mirela nu are profilul obișnuit al candidaților care pleacă din țară: Ea este inginer IT-ist, angajată într- companie mare, cu un salariu echivalent cu cel al omologilor săi occidentali, fluentă în trei limbi și a văzut aproape toată lumea. Dar decizia ei este deja luată și și-a găsit un post echivalent într-o companie din Frankfurt.
Ca și Armin și Mirela, mulți au părăsit România de când Partidul Social Democrat a venit la putere în decembrie 2016. Într-un an, PSD a schimbat în mod constant legile și codurile, chiar amenințând statul de drept, diminuând drepturile opoziției și competențele președintelui. Odată cu schimbarea guvernelor la fiecare șase luni, inclusiv una desființată de propria sa parte și trei prim-ministri într-un an, îngrijorările legate de instabilitate cresc în rândul populației.
Astăzi, elitele intelectuale fug din țară, o situație care nu a mai fost întâlnită de la plecările în masă din anii 1990, după căderea comunismului.
Numărul de plecări este alarmant: se estimează că nouă români părăsesc țara pe oră. Conform ultimului raport al ONU, bazat pe datele din 2015, România este, după Siria, țara a cărei rată a migrației este cea mai mare. Cu 3,4 milioane de plecări în ultimii ani, sau 17% din populație, România pierde echivalentul unui oraș de 85.000 de locuitori în fiecare an.
„Mă simt ca și cum m-am întors în timp, suntem în 2018 în UE și trebuie să fug de țara mea!”, exclamă Florin, un inginer 45 de ani, „Nu credeam că trebuie să repet experiența părinților mei, nu doresc să trăiasc cu teamă la fel ca în comunism. Comuniștii i-au urmărit pe toți, nu s-a schimbat nimic, ne-au urmărit rețelele de socializare cu profiluri false, le-au acordat amenzi celor care au legat hârtia igienică la sediul PSD și un deputat chiar a lovit protestatarii cu mașina”.
Liderii politici nu par a fi, însă, îngrijorați de plecarea masivă a celor mai strălucite minți ale țării, deja drenate de forța de muncă calificată și de medici. În 2017, România avea 36.000 de studenți plecați peste hotare și, potrivit portalului educației românești, 14.500 de elevi de liceu și-au exprimat dorința de a urma aceeași cale. Cifra este în continuă creștere.