La aproape 30 de ani de la execuția lui Nicolae Ceaușescu, cultul său rămâne în viață în România unde mai sunt oameni care, vineri, l-au comemorat pe cel pe care ei îl numesc ”cel mai mare român al tuturor timpurilor”. Nostalgicii s-au adunat la mormântul fostului dictator comunist la 100 de ani de la nașterea sa.
„Am venit să-mi îndeplinesc datoria ca patriot și să-i aprind o lumânare pentru că merită acest lucru”, a spus Valerian, în vârstă de 79 de ani, un bărbat care li s-a alăturat altor câteva zeci de oameni credincioși fostului „Conducător” și care au adus flori și lumânări .
Dat jos de la conducere în urma unei revolte naționale în decembrie 1989, după ce a condus țara cu mână de fier mai bine de un sfert de secol, Ceaușescu a fost împușcat pe 24 decembrie alături de soția sa, Elena, în urma unui proces rapid.
REPORTAJ: Nostalgicii lui Ceaușescu, la Scornicești: “Să-l declarăm sfânt al poporului şi al neamului dac”/FOTO&VIDEO
Jurnaliștii francezi scot în evidență faptul că nostalgicii fostului dictator regretă uciderea acestuia și spun că în perioada în care el conducea România: „Toți aveau un loc de muncă, un apartament, congelatoarele erau pline”.
Ajuns la conducerea Partidului Comunist (PC) în 1965, Ceaușescu a devenit președinte al țării în 1974 și a instaurat una dintre cele mai stricte dictaturi ale Europei. „Ce dictator ?! Sunt politicienii de astăzi capabili să facă același lucruei ca Ceaușescu? Deloc, ei nu fac decât să fure”, se indignează o femeie în vârstă care a venit să aducă flori la mormântul de marmură roșie din cimitirul Ghencea București”.
REPORTAJ. Mormântul lui Ceaușescu. Amintiri din Epoca de Aur presărate cu vin, colivă și mici hoții
Potrivit lui, moștenirea fostului dictator este omniprezentă: „Majoritatea orașelor au fost desfigurate de politica sa de sistematizare, geografia economică a ţării este în parte rezultatul deciziilor sale ilogice. Dar cele mai profunde răni sunt cele sociale”, spune istoricul.
„Ceaușescu a instituit o dictatură personală, regimul său fiind bazat pe teroare”, subliniază Radu Filipescu, în vârstă de 62 de ani, condamnat la zece ani de închisoare pentru distribuirea de pliante care îi îndemnau pe români să protesteze împotriva regimului comunist. El își amintește că fostul lider a ordonat, în special, deschiderea focului împotriva celor care au ieșit pe stradă în timpul revoluției din 1989, când au murit 1.100 de oameni.
Radu Filipescu evocă și cultul personalității pe care l-a dezvoltat Ceaușescu, care și-a și-a transformat ziua de naștere într-un spectacol „dezgustător”.
Nicolae Ceaușescu ar fi împlinit 100 de ani. Zeci de nostalgici s-au adunat la cimitirul Ghencea / FOTO
Dar fostul dictator stârnește și interes și curiozitate: palatul gigantic ridicat la comanda sa în centrul Bucureștiului, iar acum Palatul Parlamentului este una dintre principalele atracții turistice ale țării, cu 210.000 de bilete vândute anul trecut. De asemenea, fosta sa reședință, Palatul Primaverii, deschisă publicului de aproape doi ani, la rândul său, a primit 36.000 de vizitatori în 2017.
Și pentru a cincea oară, Artmark va organiza pe 31 decembrie o vânzare prin licitație a unor bunuri care i-au aparținut lui Ceausescu, inclusiv fotografii, covoare în fața „Fiului iubit al națiunii”, îmbrăcăminte și cadouri primite de la diferiți lideri străini. „Există un interes evident pentru astfel de obiecte, unii cumpărători sunt mișcați de nostalgie, alții vor să-și îmbogățească colecția, deoarece sunt proprietatea unui cuplu prezidențial”, spune Mihai Ipate, șeful Artmark.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro