Presa independentă din Polonia și-a suspendat temporar activitatea, miercuri, în semn de protest față de decizia guvernului de la Varșovia de a introduce un nou impozit pe veniturile din publicitate.
Cititorii care au vrut să acceseze site-urile mai multor publicații au fost întâmpinați de un ecran negru, cu un mesaj în care erau avertizați că demersul guvernului amenință libertatea și diversitatea presei.
„Dragă utilizatorule, facem un gest azi pe care nu am vrut niciodată să îl facem, deoarece este împotriva tuturor valorilor jurnalistice. Timp de 24 de ore, toate serviciile Ringier Axel Springer Polska vor dispărea”, preciza mesajul portalului Onet, potrivit Reuters.
Multe alte publicații și televiziuni și-au întrerupt activitatea, inclusiv portalul Interia, televiziunile private Polsat și TVN sau postul de radio Zet.
„Extorcare de fonduri”
O scrisoare de protest semnată de mai multe companii media avertizează că impozitul „va slăbi și chiar va elimina unele canale media” și va adânci inegalitățile dintre presa privată și cea publică, susținută puternic de guvern.
Guvernul spune că banii strânși vor fi folosiți pentru a finanța sănătatea și cultura, dar companiile media spun că măsura subminează libertatea presei.
„Este pur și simplu extorcare de fonduri”, subliniază scrisoarea de protest adresată către premierul Mateusz Morawiecki și semnată de 43 de organizații media care includ cele mai importante ziare, reviste și televiziuni din țară.
Printre semnatari se află Ringier Axel Springer Polska, un joint-venture elvețiano-german, care deține mai multe publicații poloneze.
Ringier este și compania care în România editează cotidianul Libertatea.
Noul impozit pe veniturile obținute de companii din publicitate variază de la 2% la 15%, în funcție de dimensiunea companiei și vizează inclusiv giganții internetului, precum Facebook sau Google. Proiectul de lege este discutat acum în Parlament, unde partidul aflat la guvernare se bucură de o majoritate care îi va permite adoptarea legii.
Guvernul a insistat că decizia oferă o modalitate de a repara finanțele publice afectate de pandemie și forțează marile companii internaționale să contribuie la acest efort.
„Nu este posibil ca săracii să devină și mai săraci, iar cei bogați să se îmbogățească și mai mult”, a spus premierul Morawiecki.
Banii, spune guvernul, vor merge la Fondul Național de Sănătate, vor fi folosiți pentru protejarea monumentelor naționale, dar și către un nou fond menit să susțină „cultura și moștenirea națională în media”.
„Unii publisheri nu vor mai supraviețui”
Companiile media și opoziția politică spun însă că taxa este un demers menit să lovească presa independentă.
„Copiază, mai mult sau mai puțin, abordarea maghiară – prin care afectează viabilitatea presei independente. Ei spun că veniturile strânse din acest impozit vor merge către combaterea pandemiei, dar, de fapt, banii vor ajunge la operațiunile de propagandă apropiate de Partidul Lege și Justiție (PiS)”, a declarat pentru Politico un reprezentant al unei companii media.
Televiziunea publică TVP este și ea vizată de taxă, dar este, în același timp, beneficiara unei subvenții de 440 de milioane de euro și își susține totodată activitatea din taxa obligatorie impusă abonaților.
TVP este, în același timp, controlată de PiS, iar opoziția și comentatorii au acuzat în mai multe rânduri că postul a devenit portavocea propagandei partidului aflat la guvernare.
„Dacă acest impozit va fi instituit, ar fi ultimul lucru de care PiS ar mai avea nevoie pentru a controla media. Unii publisheri nu vor mai supraviețui pur și simplu, alții se vor vinde guvernului”, a precizat reprezentantul companiei media pentru Politico.
Potrivit unei analize realizate de Wood&Company, o bancă de investiții, cele mai afectate companii media din Polonia vor fi Agora (publisher al cotidianului Gazeta Wyborcza), televiziunea TVN, deținută de o companie americană, și Ringier Axel Springer Polska (care deține printre altele Fakt, Newsweek Polska și Onet).
Aceste publicații, scrie site-ul polonez Notes from Poland, sunt deseori critice la adresa PiS.
Atacuri la adresa presei independente
Suspiciunile cu privire la intenția guvernului, scrie Politico, sunt alimentate de atacurile frecvente ale politicienilor PiS, care cer un control sporit al presei independente și se plâng de influența companiilor străine, în special a celor germane.
Recent, concernul petrolier PKN Orlen, deținut de stat, a cumpărat una dintre cele mai mari companii media din Polonia, deținută de acționari germani.
În Ungaria vecină, situația este și mai complicată, în condițiile în care guvernul și aliații premierului controlează vasta majoritate a presei.
Atât Ungaria, cât și Polonia s-au prăbușit în ultimii ani în clasamentele libertății presei realizate de Reporteri fără Frontiere. Polonia se află pe locul 62 din 180 de țări, după ce în 2015 se afla pe locul 18. Ungaria se află pe locul 89.