De asemenea, gazetarii străini mai spun că acesta încă pune presiune pe magistrați de când a căștigat alegerile, din 2016, și că participanții la miting au fost ”aduși cu autobuzele la București”.
Zeci de mii de protestatari aduși de PSD în bucurești au manifestat contra ”abuzurilor” din justiție, ”o demonstraţie de forţă fără precedent într-un moment în care mai mulţi lideri ai săi sunt vizaţi de dosare de corupţie”, a scris AFP.
Agenția franceză spune că președintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală și amenințat de un verdict iminent în dosarul angajărilor fictive, pretinde că este victima ”unei structuri subterane” care ”parazitează instituțiile statului”.
”Liviu Dragnea, această figură controversată a scenei politice, care nu a putut candida pentru postul de prim-ministru din cauza condamnării sale, nu a încetat, de la revenirea partidului său la conducerea României, la finalul lui 2016, să accentueze presiunea asupra magistraţilor”, mai scrie AFP.
Totodată, AFP mai scrie că protestatarii au fost aduși de autocare închiriate de partid, iar, pentru ”a ocupa” Piața Victoriei, ”PSD a stabilit cote obligatorii de participanți pentru fiecare filială și a cerut membrilor săi contribuții financiare”.
”Semn al dorinţei de a-şi face auzită vocea în străinătate, organizatorii au distribuit manifestanţilor pancarte în engleză care criticau ‘poliţia politică’ ce ar acţiona în România”, conchide AFP.
Într-un articol al euractiv.com, este descris ”Absurdul românesc: un partid aflat la putere cheamă lumea la protest”. Autorul arată că PSD, care și-a demis propriile guvene în 2017 a făcut din nou o mișcare fără precedent: a pus în scenă un protest chiar în fața clădirii guvernului, pe care îl controlează.
Publicația a relatat cum oamenii au fost aduși la mititing, fiind amenințați că vor rămâne fără locurile de muncă. De asemenea, jurnaliștii amintesc că partidul a decis folosirea parcării Parlamentului pentru autocarele PSD. Ei mai scriu că, deși liderii PSD au tot vorbit despre un miting masiv cu 1 milion de simpatizanți, demonstrația a fost sub așteptări, la eveniment fiind aduși în jur de 180.000 de oameni.
Agenția Reuters scrie că protestul a vizat presupusele abuzuri de putere ale procurorilor DNA. ”Manifestaţia a fost văzută ca răspunsul coaliţiei de guvernământ la o serie de mari proteste antiguvernamentale de stradă organizate împotriva tentativelor social-democraţilor de a dezincrimina mai multe infracţiuni de corupţie, prin ordonanţă de urgenţă, anul trecut. Protestul popular i-a forţat pe social-democraţi să retragă ordonanţa”, explică Reuters.
Reuters notează că țara noastră este una dintre cele mai corupte din UE, iar Bruxellesul menține sistemul judiciar din România sub monitorizare specială. Procurorii DNA au obținut, în ultimii ani, numeroase condamnări ale unor parlamentari, miniștri și primari, expunând conflicte de interese, abuzuri de putere, fraude și obținerea unor contracte cu statul în schimbul mitei, mai relatează agenția menționată anterior.
”Dar politicieni aflaţi la conducere, unii dintre ei fiind sub investigaţie în prezent sau în faza de judecată, au negat faptele imputate şi au acuzat procurorii că îşi folosesc puterea pentru persecuţie politică”, scrie Reuters. Ei i-au acuzat de asemenea că uzează prea mult de denunțuri de la terți pentru a construi cazuri. Relatând despre manifestația de sâmbătă, agenția britanică arată că Dragnea a intrat în mulțime pe acordurile Odei Bucuriei a lui Beethoven, care este și imnul UE.
La fel ca AFP, și Reuters amintește că Dragnea a fost condamnat în dosarul referendumului, lucru care l-a împiedicat să ocupe postul de premier, iar acum este judecat într-un dosar privind angajări fictive. În toate cele trei cazuri, Dragnea a spus că este nevinovat.
Sursa menționată mai arată că parlamentarii PSD încearcă să revizuiască Condul Penal, iar criticii au spus că schimbările propuse ar afecta investigațiile.
În același timp și EFE notează problemele cu legea ale lui Liviu Dragnea, precum și acuzațiile, rostite de el în timpul mitingului, la adresa procurorilor.
Spaniolii de la EFE mai scriu că, înconjurat de premierul Viorica Dăncilă, edilul capitalei Gabriela Firea și miniștirii cabinetului, Dragnea i-a atacat pe Klaus Iohannis și Laura Codruța Kovesi.
EFE scrie că la miting au fost ”zeci de mii de simpatizanţi ai PSD, majoritatea în vârstă”. În plus, ei şi-au exprimat nemulţumirea pentru ceea ce consideră a fi o ‘confiscare a votului”.
EFE mai evidențiază diferența dintre manifestația PSD, considerată ”cea mai numeroasă organizată de un partid politic de la la căderea comunismului în 1989”, care însă ”a rămas foarte departe de jumătatea de milion de manifestanţi pe care Dragnea intenţiona să îi mobilizeze”.
CITEȘTE ȘI: VIDEO/ Ce face un primar când i-a plecat jumătate de comună la muncă în străinătate. Interviu cu Anton Anti, primarul din Butea, Iași