Presa internațională s-a concentat pe promisiunea făcută de liderii europeni de a sprijini candidatura Kievului la aderarea la Uniunea Europeană și de continua eforturile de sprijire a armatei ucrainene, în special prin livrarea de armament greu.

Accentul presei internaționale este pus pe declarațiile liderului francez și pe cele ale președintelui ucrainean, în timp ce prestația lui Klaus Iohannis este amintită în treacăt.

CNN: Franța vrea ca victoria Ucrainei să includă și Crimeea

„Președintele Macron s-a alăturat joi liderilor Germaniei, României și Italiei într-o vizită la nivel înalt la Kiev pentru discuții cu președintele ucrainean Zelenski”, titrează CNN, pe prima pagină a ediției sale online.

Potrivit platformei americane de știri, scopul vizitei celor trei lideri europeni îl reprezintă „atenuarea tensiunilor legate de ceea ce oficialii ucraineni percep ca fiind un sprijin lipsit de entuziasm (din partea celor trei țări, n.r.) în lupta lor împotriva Rusiei”.

„Președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi s-au deplasat în oraș cu trenul, a confirmat joi Palatul Elysee. Vorbind reporterilor pe peron la sosirea la Kiev, Macron a declarat că liderii se vor întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și vor vizita locul unui presupus masacru”, scrie CNN.

„Întrebat dacă are un mesaj pentru ucraineni, Macron a spus că are un «mesaj de unitate europeană adresat bărbaților și femeilor din Ucraina». «Săptămânile următoare, știm, vor fi foarte dificile», a spus el. «Vreau să îi susțin și să fiu alături de ei»”, mai scrie postul american, redând declarațiile președintelui francez.

CNN îl citează și pe Mario Draghi, notând că premierul italian a promis să „reconstruiască totul”, după ce a vizitat joi orașul Irpin din Ucraina, devastat de război.

„«Vom reconstrui totul. Au distrus grădinițele, au distrus grădinile pentru copii. Totul va fi reconstruit. Au început deja (lucrările de reconstrucție, n.r.)», a declarat Draghi. «Ei (ucrainenii) știu exact unde sunt locurile care trebuie reconstruite. Fiecare familie are o aplicație în care descrie ce s-a întâmplat și sunt deja într-o stare foarte avansată”, a adăugat el”, potrivit CNN.

„În timpul vizitei sale în suburbia Kievului, localnicii i-au vorbit lui Draghi «despre reconstrucție». «Cuvinte de durere, de speranță, dar și despre ceea ce vor dori să facă în viitor», a declarat liderul italian”, conform postului american.

CNN redă și declarațiile lui Olaf Scholz, care a spus, după ce a vizitat Irpin, o suburbie din afara Kievului, că orașele ucrainene Irpin și Bucha au „devenit un simbol al cruzimii inimaginabile a războiului rusesc”.

CNN notează că aceasta este prima călătorie a lui Scholz în Ucraina de la începutul invaziei ruse. „Distrugerea brutală din acest oraș este un memorial – acest război trebuie să ia sfârșit”, este citată o afirmație făcută de cancelarul german, într-un mesaj publicat pe Twitter.

De asemenea, este menționat și președintele României. „Klaus Iohannis, care se află și el în vizită la Kiev, a scris pe Twitter că România dorește ca «toți vinovații ruși să fie trași la răspundere de justiția penală internațională».

„«Nu există cuvinte pentru a descrie tragedia umană inimaginabilă și distrugerile oribile pe care le-am văzut astăzi în Irpin»”, este mesajul lui Iohannis, publicat pe Twitter și citat de CNN.

Totodată, postul american a publicat și o fotografie distribuită de biroul președintelui Zelenski, de la întâlnirea cu cei patru lideri europeni.

„«O zi aglomerată. Întâlniri importante», a afirmat Zelenski pe canalul său oficial de Telegram, adăugând că este încântat să se întâlnească cu acești lideri”, mai scrie CNN.

The Guardian: Scholz, Macron și Draghi la Kiev, pentru a-și arăta sprijinul pentru Ucraina

Vizita simbolică a liderilor german, francez și italian are loc în timp ce Rusia continuă atacurile în întreaga țară, scrie publicația britanică The Guardian, într-un material intitulat „Scholz, Macron și Draghi la Kiev, pentru a-și arăta sprijinul pentru Ucraina” și publicat pe prima pagină a ediției online.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, președintele Franței, Emmanuel Macron, și premierul Italiei, Mario Draghi, au sosit la Kiev în cadrul unei călătorii comune simbolice pentru a-și arăta sprijinul față de Ucraina, care se străduiește să reziste avansurilor rușilor în estul țării, anunță The Guardian, în debutul articolului.

Cei trei au fost fotografiați împreună peste noapte într-un tren din Polonia folosit pentru a transporta oaspeți de marcă în Ucraina, dar puține informații despre detaliile acestei călătorii foarte așteptate au fost oferite, notează publicația britanică.

„Este un moment important. Este un mesaj de unitate pe care îl transmitem ucrainenilor, de susținere, pentru a vorbi atât despre prezent, cât și despre viitor, întrucât săptămânile următoare, după cum știm, vor fi foarte dificile”, este citat Macron, cu o declarație făcută în fața reporterilor în gara din Kiev.

„Cei trei lideri au fost întâmpinați de sirenele de raid aerian în capitala ucraineană, în timp ce Rusia a continuat să lovească obiective din întreaga țară. Oficiali locali au declarat joi că un atac cu rachete lansate din aer de Rusia în timpul nopții a lovit o suburbie a orașului Sumî din nordul Ucrainei, provocând patru morți și șase răniți”, precizează The Guardian.

„Suntem aici, concentrați, și suntem pe cale să ne întâlnim acum cu președintele Zelenski pentru a vizita un loc de război unde au fost comise masacre”, este citat, din nou, Emmanuel Macron spunând.

Potrivit publicației britanice, la scurt timp după sosirea lor, cei trei lideri au fost fotografiați vizitând Irpinul, „un oraș de navetiști aflat la câțiva kilometri de Kiev, care a fost supus unora dintre cele mai grele lupte în primele săptămâni ale invaziei ruse”.

„Președintele României, Klaus Iohannis, care a sosit și el joi la Kiev cu trenul, este așteptat să li se alăture pentru a discuta cu liderul ucrainean”, menționa The Guardian la începutul zilei, notând că vizita are loc în contextul în care Kievul se plânge din ce în ce mai mult de livrarea lentă a armelor, un oficial afirmând săptămâna aceasta că Ucraina a primit doar 10% din armele pe care le-a cerut de la Occident.

„Scholz a devenit principala țintă a acestor plângeri, Ucraina fiind în special nemulțumită de ajutorul militar acordat de Germania. Ambasadorul țării la Berlin, Andrij Melnyk, a declarat pentru postul german de televiziune NTV că se așteaptă ca Scholz să trimită armamentul greu promis de mult timp, dar care nu a fost încă livrat.

Prima vizită comună a liderilor celor mai mari trei economii ale UE are loc cu o săptămână înainte de summitul UE, în cadrul căruia se așteaptă ca liderii europeni să discute cererea Kievului de aderare la blocul celor 27 de țări.

Macron a temperat anterior ambițiile Ucrainei de a adera la UE, afirmând că ar putea dura «decenii» pentru ca Ucraina să fie acceptată în UE”, amintește The Guardian despre contextul vizitei lliderilor europeni.

Publicația britanică mai scrie că la Kiev există, de asemenea, temeri că cei trei lideri vor exercita presiuni asupra Kievului pentru a accepta un acord de pace favorabil lui Vladimir Putin, în condițiile în care Rusia continuă să înregistreze progrese în regiunea Donbas și ocupă în prezent aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei.

„În același timp, unitatea europeană a fost pusă la încercare de consecințele profunde ale invaziei Rusiei, inclusiv de creșterea costurilor de trai și de creșterea în spirală a prețurilor la energie pe întreg continentul. Un sondaj realizat în această săptămână în nouă state membre ale UE și în Marea Britanie a arătat că sprijinul pentru Ucraina a rămas ridicat, dar că preocupările s-au mutat către impactul economic mai larg al conflictului, ceea ce sporește și mai mult temerile Kievului că sprijinul occidental pentru țară va dispărea pe măsură ce Rusia continuă să facă progrese în estul țării”, notează The Guardian.

BBC: Liderii europeni se arată optimiști în privința speranțelor de aderare a Ucrainei la UE

Germania, Franța, Italia și România sprijină speranțele Ucrainei de primi statului de țară candidată la aderarea la UE, scrie BBC pe prima pagină a ediției online, într-un material intitulat „BBC: Liderii se arată optimiști în privința speranțelor de aderare a Ucrainei la UE”.

Publicația britanică rezumă astfel cele mai importante declarații făcute de cei patru lideri europeni și de președintele ucrainean:

  • Liderii au declarat că susțin candidatura Ucrainei la Uniunea Europeană, iar țara ar trebui să primească imediat statutul de candidat.
  • Cancelarul german Scholz a declarat că Ucraina și Republica Moldova fac parte din familia europeană, dar trebuie să îndeplinească criteriile de aderare.
  • Scholz a promis, de asemenea, că Germania va continua să sprijine financiar și militar Kievul atât timp cât va fi nevoie.
  • Premierul italian Mario Draghi a declarat că, în lupta sa împotriva invaziei ruse, poporul ucrainean apără valorile democrației și libertății care stau la baza proiectului european.
  • Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Ucraina poate conta pe sprijinul aliaților săi. El a mai spus că este nevoie de un canal de comunicare cu președintele rus Vladimir Putin.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că invazia Rusiei a fost un atac la adresa întregii Europe – și că doar o acțiune unită ar putea să o oprească. Acesta a mai spus că vizita liderilor a arătat că Ucraina nu este singură în lupta sa.
  • De asemenea, liderii au declarat că mai multe arme au fost trimise în Ucraina, inclusiv șase tunuri Ceasar cu rază lungă de acțiune din Franța.

BBC pune accentul, în principal, pe declarațiile făcute de liderul de la Kiev.

Ucraina este „pregătită să lucreze” pentru a deveni membră cu drepturi depline a Uniunii Europene, este citat președintele Zelenski, după întâlnirea cu cei patru lideri UE aflați în vizită la Kiev.

„În cadrul unei conferințe de presă în capitala ucraineană, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Mario Draghi și președintele român Klaus Iohannis au susținut în mod public candidatura Kievului la aderarea la blocul comunitar.

Liderii UE organizează săptămâna viitoare un summit în cadrul căruia este posibil ca cererea Kievului de a deveni candidat la aderare să primească undă verde”, scrie publicația britanică.

„Ucrainenii și-au câștigat deja dreptul de a merge pe această cale și de a obține acest statut de candidat”, mai este citat Zelenski.

BBC pune accentul și pe declarația făcută de liderul de la Palatul Élysée, potrivit căruia „este important să continuăm să vorbim cu Putin”.

De asemenea, este citat și cancelarul german, care a subliniat că „Ucraina aparține familiei europene”.

Postul britanic prezintă, de asemenea, în fotografii, momentul în care Zelenski îi primește pe cei patru lideri europeni la Kiev.

„Cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron și premierul italian Mario Draghi au sosit la Kiev în această dimineață, după ce au luat un tren de noapte din Polonia. Între timp, acestora li s-a alăturat și președintele României, Klaus Iohannis”, scrie BBC.

„Președintele Zelenski i-a întâmpinat pe fiecare dintre liderii UE aflați în vizită, la intrarea în Palatul Prezidențial din Kiev. Întregul complex este sigilat, pe fondul unor măsuri puternice de securitate la care te-ai aștepta în centrul puterii într-o țară aflată sub atac. În timpul pozei obișnuite pentru fotografia comună, i-am strigat lui Zelenski dacă crede că aliații săi europeni îi vor da astăzi ceea ce își dorește cu adevărat astăzi. «Vom vedea», a răspuns Zelenski. Dar sunteți optimist, am întrebat eu? Nu a existat un răspuns clar, în timp ce liderii s-au mutat înăuntru pentru discuții”, a relatat, de la Kiev, jurnalistul Nick Beake.

The New York Times: Liderii europeni transmit Ucrainei că vor susține candidatura acesteia la UE

„Vizitându-l pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, liderii Germaniei, Franței, Italiei și României oferă asigurări de ajutor împotriva Rusiei. Dar bătălia din est a fost sumbră pentru Kiev”, scrie The New York Times (NYT), într-un articol publicat pe prima pagină și intitulat „Liderii europeni transmit Ucrainei că vor susține candidatura acesteia la UE”.

Liderii europeni aflați în vizită la Kiev și-au exprimat joi sprijinul pentru ca Ucraina să devină candidată la aderarea la Uniunea Europeană, o manifestare de solidaritate care vine pe fondul întrebărilor legate de sprijinul acordat de aceștia președintelui Volodimir Zelenski și de apelurile acestuia la livrarea de armament greu care să compenseze avantajul artileriei Moscovei, notează cotidianul american.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi urmează exemplul mai multor lideri europeni care au călătorit cu trenul în capitala Ucrainei, călătoria cu avionul fiind interzisă din cauza problemelor de securitate. Secretarul de stat american, Antony J. Blinken, și secretarul american al apărării, Lloyd J. Austin III, au călătorit și ei în aprilie la Kiev, amintește NYT.

„Domnul Macron a declarat că cei trei lideri și președintele României, Klaus Iohannis, care se afla de asemenea în Ucraina, au susținut acordarea statutului de candidat la U.E. și că Franța va livra încă șase obuziere Caeser (…) în următoarele săptămâni, pe lângă cele 12 pe care Franța le-a livrat deja”, scrie publicația americană.

„Suntem și vom rămâne alături de voi pe termen lung pentru a vă apăra suveranitatea, integritatea teritorială și libertatea”, este citat Emmanuel Macron spunând în conferința de presă la Kiev. „Acesta este obiectivul nostru, nu avem altul și îl vom atinge”, a punctat liderul francez.

Și NYT relatează că liderii europeni au călătorit, împreună cu Klaus Iohannis, la Irpin, unde anchetatorii analizează rapoartele privind atrocitățile comise de Rusia în timpul războiului. Conform cotidianului american, Scholz a deplâns distrugerile provocate de război și a declarat, la Irpin: „Este și mai rău când vezi cât de teribil de lipsită de sens este violența pe care o vedem aici”.

Le Monde: Franța, Germania, Italia și România susțin candidatura la UE a Ucrainei, care promite să „muncească” pentru a deveni „membru cu drepturi depline”

Cotidianul francez Le Monde titrează, tot pe prima pagină a ediției online, că „Franța, Germania, Italia și România susțin candidatura la UE a Ucrainei, care promite să «muncească» pentru a deveni «membru cu drepturi depline»”, reținând cele mai importante afirmații ale lui Macron, Scholz și Draghi.

„Europa a fost capabilă să își aleagă partea”, a declarat Emmanuel Macron, aflat în vizită la Kiev alături de omologii săi germani și italieni. „Cel mai important mesaj este că Italia dorește ca Ucraina să facă parte din UE”, a adăugat Mario Draghi. Germania speră într-o „decizie pozitivă”, a conchis Olaf Scholz, potrivit publicației franceze.

De asemenea, Le Monde redă și declarația președintelui ucrainean privind candidatura țăriii sale la blocul comunitar. Zelenski este citat afirmând, în cadrul conferinței comune de la Kiev, că Ucraina este „pregătită să lucreze” pentru a deveni „membru cu drepturi depline” al Uniunii Europene.

„Ucrainenii și-au câștigat deja dreptul de a intra pe această cale și de a obține statutul de candidat [la aderare]”, a mai spus liderul ucrainean, potrivit cotidianului francez.

Le Monde scrie și despre vizita la Irpin a celor patru lideri europeni, punctând declarația președintelui francez, care a spus că „Ucraina rezistă” și că „ea trebuie să fie capabilă să învingă”.

Foto principală: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News