„România refuză să mai participe la Eurovision”, titrează Kommersant. Cotidianul rus notează că decizia vine după ce, la ediția recentă a competiției muzicale, Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) a schimbat voturile date de juriile naționale din mai multe țări, între care și România, pentru ca Ucraina să iasă învingătoare. Știrea anunță și că TVR va da în judecată EBU.
În realitate, audiat miercuri, 8 iunie, în Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor, Dan Turturică a afirmat că și-a mai nuanțat poziția radicală pe care a avut-o imediat ce scandalul de la Eurovision 2022 a izbucnit. Atunci, președintele TVR a considerat că România trebuie să se retragă de la viitoarele ediții ale competiției, iar postul public, să acționeze în instanță EBU.
Președintele TVR: „E o traducere «adaptată»”
Ce a declarat Dan Turturică în fața deputaților: „Pentru mine toată povestea asta era clară: îi dăm în judecată, ne retragem de la Eurovision. Am început (acum, n.r.) să o văd puţin nuanţat.”
Cum a fost preluată declarația de Kommersant: „Pentru mine, toată povestea asta este clară: dăm în judecată EBU și ne retragem de la Eurovision.”
Contactat de Libertatea, Dan Turturică a clarificat: „E o traducere «adaptată» a declarațiilor mele de ieri. Varianta corectă este cea redată de Agerpres”.
Retragerea României de la Eurovision, în dezbatere
Tot miercuri, președintele TVR a precizat că nu a renunțat la gândul de a acționa în instanță EBU, dar nu înainte de a face o analiză temeinică a regulamentului și a șanselor de câștig pe care postul public le are.
„Trebuie să o facem cu foarte multă atenţie şi foarte cerebral, mai ales că emoţiile acelor momente s-au mai disipat, astfel încât să obţinem cu adevărat o reparaţie, dar fără să ne stricăm relaţia cu EBU. Vom da în judecată doar dacă suntem siguri că avem o şansă să câştigăm”, a declarat Dan Turturică, potrivit Agerpres.
În ce privește propunerea ca România să nu mai participe la Eurovision, jurnalistul a subliniat că nu este o decizie pe care o poate lua singur. „O voi discuta în primul rând în Comitetul Director şi, după aceea, în Consiliul de Administraţie al Televiziunii. Pentru asta mai avem ceva vreme. Peste vreo şase luni trebuie să decidem dacă mai participăm sau nu”, a afirmat acesta.
În finala Eurovision 2022, de pe 14 mai, punctajele juriilor naţionale din România, Polonia, Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru și San Marino au fost anulate.
În cazul României, cele 12 puncte pe care juriul le-a dat Republicii Moldova au fost transferate Ucrainei, care a și câștigat trofeul.
Organizatorul concursului, EBU, și-a motivat decizia susținând că a detectat modele de vot neregulamentare în voturile juriului din cele șase țări.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro