„Deputata Diana Șoșoacă, din România, a purtat o botniță în plenul Parlamentului European”, titrează site-ul de știri ura.ru.

Sursa sus-menționată susține că Șoșoacă a procedat astfel ca „semn de protest față de restricționarea libertății de exprimare”. Articolul este „argumentat” cu o declarație a lui Luis Lazarus, prezentat drept „colegul” lui Șoșoacă.

„La solicitarea șefei Parlamentului European, Roberta Metsola, Șoșoacă a fost scoasă din sală pentru că a vorbit pentru libertatea de exprimare și credința în Dumnezeu”, ar fi scris Lazarus pe rețelele de socializare, potrivit ura.ru.

„Omorâți oameni. Libertate de exprimare! Libertate României”, continuă site-ul de știri din Rusia, citând-o pe Șoșoacă și susținând totodată că eurodeputata se manifestă împotriva „valorilor LGTB”, o mișcare interzisă și declarată extremistă în Rusia.

În afară de episodul cu botnița, ura.ru mai scrie că Șoșoacă a fluturat un sac de gunoi și a ridicat o icoană în plenul Parlamentului European.

Ura.ru nu condamnă comportamentul Dianei Șoșoacă și nu contrazice declarațiile acesteia.

„Omorâți oameni. O deputată româncă a fost scoasă din ședința PE purtând botniță”, titrează news.ru.

„Deputata Șoșoacă și-a pus o botniță în Parlamentul European în semn de protest”, explică această publicație într-un ton oarecum aprobator față de comportamentul „liderului S.O.S. România”.

Citând-o pe Șoșoacă, news.ru scrie că eurodeputata a fost evacuată din Parlamentul European din cauza „angajamentului pentru libertatea de exprimare și credința în Dumnezeu”. „La plecare, Șoșoacă și-a acuzat colegii că au ucis români”, conchide news.ru.

„Mesaj din România: luați mâna de pe România, să vă fie rușine, nu ucideți oameni!”, încheie news.ru cu litere îngroșate citatele din Șoșoacă.

La final, news.ru amintește că Diana Șoșoacă a cerut un referendum pe tema apartenenței României la NATO.

„Omorâți oameni. O eurodeputată îndrăzneață a fost evacuată din plen după critici puternice la adresa lui von der Leyen”, titrează life.ru.

Life.ru susține că Diana Șoșoacă a fost scoasă din plenul Parlamentului European după ce a „criticat-o aspru” și a acuzat-o că „omoară oameni” pe șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

La fel ca celelalte surse citate, life.ru menționează că Șoșoacă a purtat o botniță. În încheiere, publicația rusă scrie că von der Leyen „a promis să transforme UE într-o uniune a apărării”.

În schimb, publicația ucraineană „Evropeiskaia Pravda” a denunțat comportamentul Dianei Șoșoacă. „Odioasa europarlamentară româncă de extremă-dreapta și anti-ucraineană Diana Șoșoacă a promis că va aduce un preot în Parlamentul European pentru a-i alunga pe «diavoli»”, scrie Evropeiskaia Pravda, care citează Politico.

În prima ei zi ca europarlamentară, Șoșoacă a adus tămâie și „o icoană a Sfintei Parascheva” în clădirea Parlamentului European și, potrivit ei, „atitudinea tuturor s-a schimbat imediat”, observă publicația ucraineană.

„În primul său discurs, miercuri, Șoșoacă, care a fost criticată pentru legăturile sale cu Moscova, a acuzat UE că distruge România prin acordarea de ajutoare Ucrainei și a cerut încetarea livrărilor de arme către Kiev”, notează Evropeiskaia Pravda.

În încheiere, publicația ucraineană semnalează că în România s-a inițiat o propunere legislativă de „evaluare pishiatrică a deputaților după o prestație scandaloasă a lui Șoșoacă”.

Urmărește-ne pe Google News