Importul de aparate și echipamente europene a fost interzis de UE săptămâna trecută, iar specialiștii din domeniu spun că în viitor pot apărea întreruperi în funcționarea liniilor de producție.
Specialiștii spun că vor intra în continuare în țară prin importuri paralele, dar acest lucru va duce la o creștere a costului produselor finite, însă agenții economici au început deja să caute furnizori alternativi în China și Turcia.
Autoritățile UE au interzis importul acestui echipament în cadrul celei de-a cincea runde de sancțiuni adoptate pe 8 aprilie.
Dependența producției de panificație din marile orașe ale țării de echipamentele de import din țările UE, ajunge la 80-90%, iar în regiuni la 50-70%, a declarat pentru Kommersant Rustam Aidiev, director executiv al Uniunii Naționale a Panificației.
Acesta a precizat că va fi aproape imposibil să se înlocuiască diverse electronice și senzori la echipament. Rustam Aidiev s-a arătat sceptic cu privire la perspectivele viitoare de a lucra cu unii furnizori europeni pe partea componente: „Puțini oameni vor fi de acord să se angajeze în reexport prin țări terțe, temându-se de sancțiuni secundare”.
Vor crește costurile și, automat, prețul pâinii
Yury Katsnelson, vicepreședintele Uniunii Brutării și Cofetarii, consideră că o ieșire poate fi găsită în importurile paralele, pe care autoritățile ruse le-au legalizat odată cu declanșarea acestei crize ca contrasancțiuni. Dar acest lucru va duce la o creștere a costurilor pe care producătorii le vor include în prețul produsului final, consideră expertul.
„Comercianții cu amănuntul și operatorii de catering care își dezvoltă propriile mini-brutarii sunt foarte dependenți de echipamentele europene”, a spus acesta.
Grupul X5, care are mii de brutarii doar în rețeaua Pyaterochka, a declarat pentru Kommersant că a găsit deja noi furnizori de cuptoare în China. Acum există și o căutare de contrapărți în Turcia și Rusia, inclusiv vânzători de consumabile și componente pentru echipamente, a adăugat un reprezentant al Grupului X5.
Lanțul Azbuka Vkusa are cuptoare germane Miwe și mai multe italiene, spune un reprezentant al companiei. Dar până acum, potrivit acestuia, nu există întreruperi în furnizarea de componente.
Yandex.Lavka, care coace pâine și în centrele sale de distribuție, folosește echipamente din Italia, Spania și Germania și nu a întâmpinat încă dificultăți în întreținerea acesteia, a declarat un reprezentant al companiei. De asemenea, Vkusvill nu are probleme cu întreținerea cuptoarelor europene.
În Magnit, brutăriile sunt echipate cu cuptoare de fabricație rusă, care, potrivit unui reprezentant al rețelei, sunt cu 30-50% mai ieftine decât echipamentele străine.
„Furnizorii europeni au oferit un ciclu complet de service, inclusiv reparații în timp util și înlocuirea pieselor de schimb”, spune un reprezentant al lanțului de restaurante Anderson.
Andrey Petrakov, director executiv al Restcon a explicat pentru sursa citată că aproape întreaga industrie a restaurantelor folosește echipamente europene pentru coacerea produselor de panificație. Cu toate acestea, în opinia sa, nișa liberă poate fi ocupată de producători din regiunea Asia-Pacific.