Cotidianul rus pune această informație în contextul organizării, pe 23 august, a celui de-al doilea summit Platforma Crimeea, la care la care au participat mai mulți şefi de stat şi de guvern.
„Confirmarea faptului că Statele Unite consideră «Platforma Crimeea» drept una de mobilizare a sprijinului extern pentru Kiev în confruntarea cu Rusia a fost o conversație telefonică între secretarul de stat american Anthony Blinken și ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba. Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, «Secretarul Blinken a anunțat sprijinul continuu al SUA pentru nevoile de apărare ale Ucrainei, precum și planurile de a găzdui un al doilea summit al Platformei Crimeei»”, scrie Kommersant.
Jurnaliștii ruși citează și o declarație recentă a unui înalt oficial al Pentagonului, ca argument pentru „faptul că Statele Unite sunt pregătite să facă următorul pas în escaladare, permițând utilizarea armelor furnizate Kievului pentru lovituri în Crimeea”.
Este vorba despre o declarație a unei purtătoare de cuvânt a Pentagonului, care a fost întrebată dacă SUA consideră Crimeea teritoriu rusesc în temeiul restricțiilor de război pe baza cărora sistemele de lansare multiplă HIMARS sunt transferate la Kiev. Restricțiile se referă la cerința SUA ca sistemele să nu fie folosite pentru atacuri care să vizeze teritoriul Rusiei.
„Cu siguranță, politica SUA consideră Crimeea ucraineană. Oferim sprijin Ucrainei. Ați menționat HIMARS, dar SUA transmit și informații pentru ca toată Ucraina să fie apărată”, a declarat aceasta.
În același timp, într-un articol din publicația „Arsenalul Patriei”, editorul Alexei Leonkov scrie că „sarcina principală a Platformei Crimeei din acest an va fi să încerce să implice în confruntarea cu Rusia din Crimeea, pe lângă Statele Unite, deja pregătite pentru aceasta, și aliații vest-europeni ai NATO, care până de curând nu îndrăzneau să facă asta”.
Iar într-un astfel de scenariu, Leonkov precizează că loviturile asupra Crimeei pot fi efectuate de lansatoare de rachete multiple HIMARS, precum și de lansatoare de rachete multiple M270 MLRS, aflate în serviciul armatei britanice.
„De asemenea, nu trebuie să uităm de cele trei sisteme de lansare multiplă de rachete transferate în Ucraina de Germania – MLRS MARS, reprezentând un versiune îmbunătățită a sistemului american M270”, adaugă Alexei Leonkov.
Mai multe obiective de pe teritoriul Crimeei, regiune ucraineană anexată de Rusia în 2014, au fost vizate de atacuri în ultima perioadă.
Rușii vorbesc despre „un act de sabotaj”, în timp ce ucrainenii au lăsat de înțeles că ei se află în spatele loviturilor, deși nu le-au recunoscut oficial.
Foto: EPA