Coridoarele umanitare de evacuare din Mariupol au început să funcționeze „datorită muncii trupelor ruse”, scrie publicația rusă, iar în articol este lăudat efortul trupelor din Republica Populare Donețk (DPR), care „continuă să curețe periferia Mariupolului, pătrunzând treptat în interiorul orașului”.
Corespondenții Ura.ru care au ajuns în Mariupol descriu dezastrul pe care l-au găsit aici, dar susțin că orașul „pare acum relativ sigur”. Asta în timp ce autoritățile ucrainene fac apeluri disperate că nu pot evacua civilii din cauza că focurile nu încetează niciodată.
„Ceea ce vedeți este uimitor – imaginile sunt ca dintr-un film postapocaliptic. Clădiri cu mai multe etaje distruse și acoperite cu funingine. Mașini sparte, fragmente de obuze, mine antipersonal neexplodate, cratere provocate de explozii și mii de oameni care încearcă să părăsească iadul din Mariupol cât mai repede posibil”, se arată în reportajul jurnaliștilor ruși.
Rușii mai scriu că forțele armate ucrainene și „trupele de naționaliști” trag asupra mașinilor cu civili care încearcă să iasă din oraș spre Rusia. „Le-a rămas însă un strop de umanitate și nu trag în mașinile care are însemne că sunt copii la bord”, mai scrie Ura.ru.
Imagini din Mariupol surprinse de jurnaliștii URA.ru:
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 6Ce spun ucrainenii și agențiile internaționale de presă despre situația din Mariupol
Relatarea portalului rus contrazice în mod evident informațiile despre situația din Mariupol, difuzate atât de marile agenții de presă din Occident, cât și de oficialii și presa din Ucraina. Potrivit acestora, situația din orașul-port încercuit și asediat de trupele ruse este una dramatică, rezidenții rămânând fără mâncare, apă, curent electric și gaz, în timp ce convoaiele cu ajutoare umanitare nu sunt lăsate de ocupanți să intre în Mariupol.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, în cel mai recent mesaj video, că asediul Rusiei asupra orașului-port Mariupol este „o teroare care va fi ținută minte în secolele următoare”, în timp ce autoritățile locale ale orașului susțin că mii de locuitori de acolo au fost duși cu forța peste graniță, în Rusia, potrivit Reuters.
„În cursul săptămânii trecute, câteva mii de rezidenți din Mariupol au fost deportați pe teritoriul Rusiei”, a transmis consiliul municipal din Mariupol, pe canalul său oficial de Telegram sâmbătă seară. Informația nu a putut fi verificată în mod independent de Reuters.
Agențiile de presă ruse au relatat că autobuzele au transportat câteva sute de persoane, în contextul în care Moscova a lansat un apel către refugiații din portul strategic situat la Marea Azov, pentru a veni în Rusia.
Sirenele de raid aerian s-au auzit în marile orașe ucrainene duminică dimineață, dar nu au existat relatări imediate despre desfășurarea unor noi atacuri.
Aproximativ 400.000 de oameni sunt blocați în Mariupol de mai bine de două săptămâni, încercând să se adăpostească din calea bombardamentelor puternice care au întrerupt alimentările cu energie electrică, încălzire și apă, potrivit autorităților locale.
Salvatorii încă desfășoară operațiuni de căutare a supraviețuitorilor din teatrul din Mariupol, despre care autoritățile locale spun că a fost distrus în urma atacurilor aeriene de miercuri ale forțelor ruse. Moscova neagă că a lovit teatrul sau că a vizat civili.
Ministerul rus al Apărării a anunțat vineri că forțele sale „strâng lațul” în jurul Mariupolului și că luptele au ajuns în centrul orașului.
În mesajul său video, transmis în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, Zelenski a spus că asediul asupra orașului Mariupol va „intra în istoria tragerii la răspundere pentru crime de război”.
„A face asta unui oraș pașnic… este o teroare care va fi ținută minte în secolele următoare”, a declarat liderul ucrainean.
Totuși, a adăugat Zelenski, sunt necesare discuții de pace cu Rusia, deși „nu au fost ușoare și plăcute”.
Agenția ONU pentru drepturile omului a anunțat vineri că cel puțin 847 de civili au fost uciși, iar alți 1.399 răniți în Ucraina. Procuratura generală ucraineană a precizat că 112 copii au fost uciși de la începutul războiului.
Coloane lungi de trupe ruse care au atacat capitala Kiev au fost oprite în suburbiile orașului de către forțele ucrainene, amintește Reuters. Serviciile secrete britanice consideră că Rusia a fost surprinsă de rezistența Ucrainei în fața invaziei sale și că acum „urmează o strategie de uzură”, a declarat atașatul militar al Marii Britanii pe lângă Statele Unite.
Zelenski a mai spus, în mesajul său, că linia frontului ucrainean este „pur și simplu plină de cadavrele soldaților ruși”. Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent situația de pe teren.
În Siria, unii luptători paramilitari spun că sunt gata să meargă în Ucraina pentru a lupta în sprijinul aliatului lor, Rusia, dar că încă nu au primit instrucțiuni să plece.
Sâmbătă, Rusia a anunțat că rachetele sale hipersonice au distrus un mare depozit subteran de rachete și muniție pentru avioane, în regiunea de vest Ivano-Frankivsk. Armele hipersonice pot călători cu mai mult de cinci ori viteza sunetului, iar agenția Interfax a precizat că este prima dată când Rusia le folosește în Ucraina.
Un purtător de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene a confirmat atacul, dar a spus că partea ucraineană nu are informații despre tipul de rachete utilizate.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia