BBC: România votează pentru a redefini familia

„Românii decid în acest weekend dacă o familie ar trebui să fie formată între un bărbat și o femeie.

Votul de două zile privind modificarea constituției a fost prezentat de susținătorii referendumului ca o modalitate de a proteja statutul familiei ‘tradiționale.

Oponenții avertizează că această modificare va fi în detrimental cuplurilor de același sex și a părinților singuri.

De asemenea, există acuzații că întregul exercițiu este un scenariu pentru a distrage atenția de la un caz de corupție care îl implică liderul partidului de guvernământ”, scriu jurnaliștii britanici.

BBC amintește că România nu recunoaște căsătoriile homosexuale sau uniunile civile, iar referendumul nu schimbă acest lucru. În schimb, este vorba despre clarificarea limbajului din Constituție.

„Vrem să protejăm, la nivel constituțional, definiția căsătoriei – între o femeie și un bărbat”, spune Mihai Gheorghiu, președintele Coaliției pro-referendum pentru familie. El spune că „În ceea ce privește drepturile și comunității LGBT, nu va exista nicio schimbare”.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Reuters: Românii vorează pentru interzicerea constituțională a căsătoriei între persoane de același sex

„Românii au început să voteze sâmbătă dacă vor schimba Constituția pentru a interzice total căsătoria între persoane de același sex. Activiștii care militează pentru dreptul la libertatea de exprimare spun că acest referendum a provocat discursuri instigatoare la ură împotriva membrilor comunității LGBT.

Statul conservator este deja unul dintre singurii membri ai UE care interzic căsătoriile sau parteneriatele civile pentru persoanele de același sex.

Dar susținătorii propunerii, inclusiv Biserica Ortodoxă și toate partidele cu excepția unuia, spun că vor să meargă mai departe și să schimbe definiția constituțională a căsătoriei de la o uniune a „soților”, la una exclusivă dintre un bărbat și o femeie pentru a de a opri cuplurile homosexual să câștige pe viitor drepturile de a se căsători.

Zeci de grupuri pentru drepturile omului, care încurajează oamenii să boicoteze buletinul de vot, au avertizat că un vot favorabil va încuraja și alte încercări de a elimina drepturile grupurilor minoritare și de a impinge România pe o pistă populistă, autoritară.

Un sondaj publicat vineri de CURS a estimat o participare de 34% – peste pragul necesar de 30% – cu 90% în favoarea schimbării.

Unele afișe ale campaniei Coaliției pentru Familie le-au cerut oamenilor să voteze „da” pentru a apăra valorile familiei în caz contrar asumându-și riscul ca perechile homosexuale să le fure sau să le adopte copiii. Un anunț separat a spus că un vot „nu” i-ar permite unui bărbat să se căsătorească cu un copac”, scrie Reuters.

AP: Românii votează asupra interzicerii căsătoriei homosexuale în constituție

„Două zile de votare a unui amendament constituțional care ar face mai dificilă legalizarea căsătoriei între persoane de același sex au început sâmbătă dimineață în România.

Un grup conservator a inițiat referendumul, iar Biserica Ortodoxă Română, foarte influentă, îl susține.

Modificarea propusă va revizui definiția familiei în Constituția României pentru a face căsătoria „o unire între bărbat și femeie” în loc de „o uniune între soți”.

Legea română interzice deja căsătoriile între persoane de același sex.

Oponenții declară că noul limbaj constituțional este o încercare înspăimântătoare de a face persoanele LGBT să se simtă mai degrabă ca cetățeni de clasa a doua și, de asemenea, ar putea marginaliza gospodăriile conduse de părinți singuri sau cupluri necăsătorite care cresc copii.

Referendumul necesită o participare de 30%”, scrie AP.

Românii cu drept de vot sunt chemați la vot sâmbătă, 6 octombrie 2018, între orele 7,00 și 21,00 și duminică, 7 octombrie 2018, între orele 7,00 și 21,00, la referendumul pentru definirea familiei.

Cetățenii sunt chemați să se pronunțe dacă sunt de acord pentru schimbarea definiției familiei din Constituție, în așa fel încât formularea „căsătoria liber consimțită între soți” să fie schimbată în „căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”.

Cei care merg la vot vor putea răspunde cu DA sau NU. Pentru ca referendumul să fie valabil, trebuie să participe cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale.

Foto: EPA


Citește și: 

VIDEOREPORTAJ/ «Sigur Dragnea nu e heterosexual, se vede pe fizicul lui». În patima votului, în satele de lângă București

Cum arată buletinul de vot la referendumul pentru definirea familiei. Dacă scrii ceva pe buletin, dar pui ștampila corect, votul e valabil

Capcana din Ordonanţa de organizare a referendumului, liber la fraude; Cum poate un alegător să fie prezent la vot, dar să nu voteze

Primele incidente la referendumul pentru familie


 

 

Urmărește-ne pe Google News