”«Este vorba despre bani», spune un doctor disperat din documentarul „Colectiv”, «noi nu mai suntem oameni». Doctorul nu vorbește despre scandalul pandemic în îngrijirea vârstnicilor din Stockholm, ci despre îngrijirile de sănătate din România. Dar prețul uman al lăcomiei într-un sistem de îngrijire disfuncțională este ușor de tradus în alte țări, alte răufăcători, alte victime”.
Așa începe cronica filmului documentar Colectiv din cotidianul suedez Sydsvenskan & Helsingborgs Dagblad.
Episodul pe care îl invocă ziarul este unul dintre cele mai puternice din documentarul realizat de Alexander Nanau, împreună cu Antoneta Opriș, Mihai Grecea și echipa lor.
În film, regizorul a surprins o discuție între patru ochi, noaptea, în clădirea Ministerului Sănătății, purtată între medicul Camelia Roiu și ministrul Vlad Voiculescu.
”Noi nu mai suntem oameni”
Demnitarul este tulburat în fața dezvăluirilor pe care le face Camelia Roiu, doctor ATI la Spitalul de Arși. Roiu a fost una dintre sursele echipei de investigații și a ales să spună public asta.
Și în fața ministrului, medicul vorbește simplu, fără să tresară. Roiu descrie cum se dau șpăgile. Ea relatează cum bolnavilor, încă în viață, li se pun cearcefuri pe față, ”ca să nu-i mai vadă”. Și conchide: ”Mama mi-a spus că noi nu mai suntem oameni. Ne gândim doar la bani”.
”Importanța jurnalismului neângrădit”
Filmul Colectiv a fost difuzat joi în toate țările acoperite de HBO Europa, mai puțin Portugalia, iar presa suedeză și finlandeză pune dezvăluirile din România în contextul larg al pandemiei COVID-19.
Pierderile de vieți umane, ezitările guvernelor și uriașele cheltuieli sanitare de azi și cele care urmează au ajuns teme în presa din toată lumea, îndemnată de atenția crescută a opiniei publice.
”Întâmplările de la Colectiv arată consecințele mortale ale unui sistem economic-politic care pune profitul înaintea oamenilor în sistemul de sănătate. Și subliniază importanța jurnalismului neîngrădit și care scrutează politicul, lucru care a fost amenințat constant de partide cu o agendă autoritară în lumea occidentală în ultimele două decenii”, scrie Michael Tapper în Sydsvenskan & Helsingborgs Dagblad.
Preluată de zeci de redacții, agenția națională de presă suedeză TT News, cu o vechime de un secol, scrie despre universalitatea întâmplărilor din spitalele românești. ”Cum e posibil să punem lăcomia și vanitatea înaintea vieții umane? Dar, la sfârșitul zilei, e o poveste despre rezistență și despre modul în care jurnalismul poate încă face diferența”.
Presa finlandeză: ”Corupția e noua normă”
Și jurnaliștii finlandezi, parte a unei alte societăți aflată la ani lumină distanță pe scara civilizației, se apleacă asupra luptei anticorupție din România, conturată în documentar.
Corupția de acest gen nu este doar peste tot, ci este atât de obișnuită încât este noua normă.
Toisto.net:
Siteul finlandez pune una dintre întrebările recurente astăzi, din România în SUA. Care e înțelesul și care este efectul în a arăta, zi după zi, ceea ce nu funcționează într-o societate? Nu generează asta revoltă, haos și, în final, lehamite?
”Colectiv nu oferă un final fericit și nici minciuni reconfortante. Unii vor întreba care este sensul în a arată cât de rele sunt lucrurile? Care este binele adus când nu putem schimba lucrurile? Acest lucru este fals, spune Nanau; schimbarea este posibilă și am văzut licăriri din ea. Dar necesită devotament și dăruire. Ne cere să ne sacrificăm normalitatea și să acceptăm noua cale și faptul că viața noastră nu va fi aceeași”.
Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea