Veronica Orbesteanu, Bucuresti: In 1994 mi-am deschis un magazin la parterul unui bloc si am construit o scara metalica fara autorizatie. Acum, am primit amenda. Dupa 9-10 ani mai e necesara autorizatie?
Avand in vedere informarea sumara pe care ne-ati adus-o la cunostinta si faptul ca nu am avut spre studiu procesul verbal de constatare a contraventiei, raspunsul pe care il putem da in aceste conditii este urmatorul:
Scara pe care dv. ati construi-t-o in anul 1994, asa cum rezulta din cele relatate, se inscrie in prevederile art. 3, lit. h din Legea 50 din 1991 republicata, modificata prin Legea 453 din 2001. Cu exceptia lucrarilor de construire prevazute la art. 8 din Legea 50/1991, republicata, care nu necesita eliberarea unei autorizatii de construire, orice alta lucrare trebuie supusa procedurii de avizare si de eliberare a unei autorizatii de construire. Cu alte cuvinte, si lucrarea efectuata de dv. trebuia sa fie precedata de eliberarea unui asemenea act de autorizare.
In ceea ce priveste sanctiunea ce v-a fost aplicata, Legea 50/1991 la art. 23 alin. 1, lit. a, prevede ca faptele ce constituie contraventie conform art. 8 lit. h, sunt sanctionate cu amenda de la 10 milioane la 30 milioane lei.
In privinta prescrierii contraventiei, art. 26 din Legea 50/1991, stipuleaza ca dreptul de a aplica amenzile prevazute la articolul 23 – cele mentionate mai sus – se prescrie in termen de 2 ani de la data savarsirii faptei.
Pe de alta parte, Ordonanta nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor prevede ca impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii se poate face plangere in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii acestuia, care se depune la organul din care face parte agentul constatator. Astfel, daca dv. nu ati contestat procesul verbal in 15 zile, acest termen fiind unul de decadere, inseamna ca ati decazut din dreptul de a mai contesta acest proces verbal. Presupunand ca nu ati contestat procesul verbal de constatare a contraventiei, exista posibilitatea ca organul constatator, in temeiul art. 37 din aceeasi ordonanta 2/2001, sa puna in executare procesul verbal, acesta constituind titlu executoriu, fara alta formalitate.

 
 

Urmărește-ne pe Google News