Aceasta a precizat că în ultimele luni au fost purtate discuții cu exportatori de gaze naturale lichefiate, care să asigure o suplimentare a livrărilor către UE în caz de nevoie. Printre ei se numără Statele Unite, Qatar şi Egipt.
Totodată, a mai precizat șefa Comisiei Europene, au existat discuții și cu Japonia, Coreea de Sud și alți importatori de gaze naturale lichefiate, pentru ca aceștia să își pună la dispoziția UE propriile comenzi de gaze. Astfel, ar fi posibil ca transportul de gaz din Qatar destinat Japoniei să fie redirecționat către Europa.
Blocul comunitar a importat în luna ianuarie circa 10 trilioane de metri cubi de gaz, o cantitate-record, a anunțat Ursula von der Leyen, precizând însă că dacă va avea loc o întrerupere totală a aprovizionării cu gaz din Rusia, va fi nevoie de măsuri de urgență.
Modelele noastre arată acum că avem tendinţa de a fi în siguranţă în cazul unei reduceri a aprovizionării sau a scăderii în continuare a livrărilor de gaze de către Gazprom.
Ursula von der Leyen, președinta Comisie Europene:
90% din aprovizionarea cu gaz a UE vine din Rusia, iar circa 40% dintre livrări sunt asigurate de Gazprom, a mai precizat von der Leyen.
Șefa Comisiei Europene a vorbit despre un „risc clar” de reducere a livrărilor de gaze rusești în UE în cazul unei escaladări a crizei ucrainene și a subliniat din nou că vor exista sancțiuni dure în cazul unei acțiuni agresive a Rusiei.
Pe baza informațiilor primite de la CIA, SUA au informat vineri guvernul federal și alte state NATO că există temeri că atacul Rusiei asupra Ucrainei ar putea fi declanșat miercuri, pe 16 februarie, a relatat săptămânalul german Der Spiegel. Totuși, președintele rus Vladimir Putin a declarat marți, în conferința comună cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, că țara sa vrea să evite „un război în Europa”.