Întrebată în cadrul unei conferințe de presă de la Bruxelles dacă sprijină decizia guvernului elen de a impune o amendă lunară de 100 de euro persoanelor de peste 60 de ani care nu s-au vaccinat anti-COVID, șefa Executivului comunitar a spus că răspândirea bolii și ritmul slab de vaccinare în unele părți ale UE fac ca varianta vaccinării obligatorii să fie un răspuns politic demn de luat în discuție.

„Avem vaccinuri, vaccinuri care salvează vieți, dar nu sunt utilizate în mod adecvat peste tot. Și asta costă… Este un cost enorm pentru sănătate pe care îl vom plăti”, a spus șefa Executivului european.

„Dacă te uiți la cifre, acum avem 77% dintre adulții din Uniunea Europeană vaccinați sau dacă ne referim la întreaga populație, este vorba de 66%. Și asta înseamnă că o treime din populația europeană nu este vaccinată. Sunt 150 de milioane de oameni. Este mult și nu toți pot fi vaccinați – copiii, de exemplu, sau persoane cu afecțiuni medicale speciale –, dar majoritatea ar putea și, prin urmare, cred că este de înțeles și potrivit să avem acum această discuție (despre vaccinarea obligatorie – n.r.)”, a mai spus Ursula von der Leyen.

Vaccinarea obligatorie „necesită o abordare comună, dar este o discuție care cred că trebuie să aibă loc”, a adăugat șefa Comisiei Europene, care a fost medic înainte de a-și începe cariera politică.

Discuțiile despre vaccinarea obligatorie au loc pe fondul unei creșteri în ritm îngrijorător a cazurilor de infectare din Europa, în timp ce în mai multe state de pe continent au fost depistate cazuri de infectare cu varianta Omicron.

„Numărul de cazuri în creștere rapidă pune o presiune din ce în ce mai mare asupra spitalelor și angajaților noștri din domeniul sănătății. În plus, apariția variantei Omicron, probabil extrem de contagioasă, necesită atenția noastră maximă. Dar sunt convinsă că UE este pregătită să facă față acestei provocări”, a mai spus Ursula von der Leyen.

Austria este prima țară europeană care a anunțat că din februarie 2022 va impune vaccinarea obligatorie anti-COVID a populației. Măsura ar putea fi luată și de Germania, unde viitorul cancelar Olaf Scholz s-a pronunțat în favoarea imunizării obligatorii.

Potrivit unui oficial apropiat de viitorul cancelar, discuțiile despre această măsură sunt în stadiu avansat, iar vaccinarea anti-COVID ar putea deveni obligatorie în Germania „la începutul lunii februarie”, relatează Politico.

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News