„În acest fel, cred că am asigura participarea sârbilor, pentru că cererea ar veni de la ei, de la cetăţeni, de la început”, a spus lidera din Kosovo, care consideră că o astfel de petiție ar putea fi „un fel de referendum” care să ducă la organizarea unui nou scutin.
Dacă s-ar începe un astfel de demers, toate procedurile s-ar putea întinde pe câteva luni.
În același timp, președinta din Kosovo a subliniat că este nevoie de garanții din partea comunității internaționale că Serbia nu va interveni în cazul în care s-ar organiza noi alegeri.
Patru municipalități din nordul Kosovo au devenit scena unor confruntări violente, după instalarea în funcții a primarilor de etnie albaneză. Edilii au fost aleși în urma unui scurtin boicotat etnicii sârbi, majoritari în zonă, prezența la vot fiind de 3,5%.
Totodată, Vjosa Osmani a vorbit despre președintele sârb, Aleksandar Vucic, pe care l-a numit „un adevărat rege al dramei”, care „nu a oferit nicio idee care să contribuie la pacea şi stabilitatea în regiune”.
„Îi place să pretindă că face mari concesii, că există prea multă presiune asupra lui, că suferă, că este în pericol şi toate astea. Dar genul acesta de crize de nervi ar trebui să fie lăsate în afara camerei, după vârsta de 4 ani”, a spus Osmani.
Reuters precizează că nu a primit o reacție din partea biroului liderului de la Belgrad în legătură cu declarația președintei din Kosovo.
Din punctul de vedere al Serbiei, Kosovo este în continuare parte din teritoriul său, iar sârbii din municipalitățile nordice nu recunosc declarația de independență a Kosovo din 2008.
În contextul tensiunilor din regiune, NATO și-a consolidat forțele de menținere a păcii, despre care președinta Vjosa Osmani spune că ar vrea să rămână acolo până când Kosovo va deveni parte a alianței.
Foto: Hepta