„A fost o fraudă totală, o confiscare a voturilor dumneavoastră. Am devenit martori și victime ale unei operațiuni speciale rusești, un război hibrid care a fost purtat împotriva poporului nostru, împotriva țării noastre”, a spus Salome Zurabișvili.

Președinta a spus că votul a fost dat pentru „alegerile din Rusia” și a acuzat autoritățile centrale că privează cetățenii de drepturile garantate de Constituție.

„Ne-a fost luată instituția alegerilor, pentru că după aceste alegeri este foarte greu de imaginat cum vor fi alegerile în viitor, dacă ceva nu se va schimba. Ne-au luat dreptul constituțional de a alege”, a acuzat Salome Zurabișvili.

Președinta Georgiei a confirmat că nu recunoaște rezultatele alegerilor anunțate de Comisia Electorală Centrală:

„Nu recunosc aceste alegeri. Aceste alegeri nu pot fi recunoscute. Este același lucru cu recunoașterea intrării Rusiei aici, subordonarea Georgiei față de Rusia. Nu am venit în țară pentru asta. Nu pentru asta au trăit strămoșii noștri și nu o vom accepta. Nimeni nu poate lua viitorul european Georgiei”, a transmis Salome Zurabișvili.

Apel la protest

Aceasta a făcut apel la georgieni să protesteze luni seara în centrul capitalei Tbilisi și să lupte pentru votul lor.

„Trebuie să fim uniți și să spunem că nu recunoaștem aceste alegeri, nu tolerăm Rusia și invadarea Georgiei în această formă. Vom sta împreună. Ei sunt cu mine și eu sunt cu ei. Aș dori să vă invit pe toți în (Piața Rustaveli) mâine, la ora 19.00, ca să putem spune împreună, să anunțăm lumii întregi că nu recunoaștem aceste alegeri, apărăm legea constituțională”, a anunțat Salome Zurabișvili.

Potrivit rezultatelor preliminare ale Comisiei Electorale Centrale, guvernarea Visul Georgian – Georgia Democrată a primit 53,92% (1.118.836 voturi) la alegerile parlamentare.

Candidați ai opoziției renunță la mandate

La o conferință de presă sâmbătă seara, liderii coaliției de opoziție au numit rezultatele alegerilor o „lovitură de stat constituțională”.

Primii 20 de candidaţi de pe lista blocului de opoziţie pro-european Coaliţia pentru Schimbări au renunţat duminică la mandatul de deputat în semn de protest faţă de rezultatele alegerilor parlamentare de sâmbătă, în care a câştigat partidul de guvernământ Visul Georgian, despre care opoziţia acuză că este apropiat de Kremlin, transmite EFE.

„Alegerile au fost falsificate, iar rezultatele nu sunt legitime. Nu vrem să le legitimăm cu voturile care au fost furate de la poporul Georgiei şi renunţăm la mandate”, a declarat lidera listei blocului de opoziţie, Nana Malashjia.

Blocul Coaliţia pentru Schimbări a fost a doua cea mai votată forţă politică la aceste alegeri, obţinând 11,3% din voturi, ceea ce le-a dat dreptul la 18 locuri în Parlament.

La rândul său, partidul Mişcarea Naţională Unită, fondat de fostul preşedinte aflat în închisoare Mihail Saakaşvili şi care face parte din blocul de opoziţie Unitate, a anunţat şi el că va boicota Parlamentul condus de Visul Georgian.

Potențială criză politică

Se conturează astfel scena unei potențiale crize politice care ar putea polariza și mai mult țara din Caucaz.

Situaţia este o reeditare a ceea ce s-a întâmplat la alegerile parlamentare din 2020, respinse de opoziţie, care a boicotat activitatea Parlamentului şi a organizat proteste masive în faţa legislativului, unele dintre ele violente.

Secretarul executiv al partidului Visul Georgian, Mamuka Midnaradze, a propus întregii opoziţii „să nu se alăture Parlamentului”.

„Atunci se va stabili un mediu de lucru bun în Parlament, fără sabotaje. Să îşi retragă toate listele de la Comisia Electorală Centrală. Iar noi vom lucra”, a spus Mamuka Midnaradze.

 
 

Urmărește-ne pe Google News