Legea respectivă impune organizaţiilor care primesc peste 20% din finanţare din străinătate să se înregistreze ca „agenţi de influenţă străină”, în conformitate cu o lege similară din Rusia.
Acest veto era aşteptat, dar partidul aflat la putere în Georgia dispune de suficiente voturi pentru a impune legea.
Opoziţia georgiană şi ţările occidentale văd în această lege riscul unui derapaj spre autoritarism. Uniunea Europeană a avertizat că noua lege ar constitui un obstacol în calea aderării Georgiei la blocul comunitar. Acest argument a fost reluat de Salome Zurabişvili.
„Astăzi am respins prin veto legea rusă. Această lege este rusă în esenţă şi spirit”, a declarat președinta Georgiei în cadrul unui briefing de presă.
„Contrazice Constituţia noastră şi toate standardele europene şi, prin urmare, reprezintă un obstacol pe drumul nostru european. Această lege trebuie să fie abrogată”, a subliniat ea.
Preşedinta Zurabişvili a propus o serie de amendamente, dar a avertizat în privința oricăror negocieri „artificiale”.
La rândul său, premierul georgian Irakli Kobahidze s-a declarat dispus să ia în considerare posibile modificări.
Georgia, o fostă republică sovietică, a obținut în decembrie 2023 statutul de stat candidat la UE. Această țară din Caucaz aspiră de asemenea să devină membră a NATO.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!