Incidentul a început după ce Osmani, care călătorea din capitala Macedoniei de Nord în Slovenia, a refuzat să îşi predea telefonul mobil securităţii aeroportului, care a cerut să îl scaneze, a declarat consiliera prezidențială Egnesa Vitia, citată de presa din Kosovo.
Vitia a numit această solicitare „contrară practicilor internaţionale” şi a precizat că refuzul lui Osmani de a se conforma a determinat un membru al personalului aeroportului să încerce să o „împingă” pe preşedinta Kosovo.
„Preşedinta nu a (predat telefonul – n.r.) pentru că ar fi fost o încălcare gravă. În pofida explicării regulilor, pe care echipa preşedintei le-a făcut cunoscute funcţionarului aeroportului, acesta a încercat să o împingă fizic” pe Vjosa Osmani, moment în care a intervenit echipa de securitate a președintei, a descris Vitia incidentul.
Purtătorul de cuvânt al lui Osmani, Bekim Kupina, a criticat „comportamentul arogant şi violent” al personalului aeroportului, adăugând că altercaţia a fost „fără precedent şi nu s-a întâmplat niciodată în nicio călătorie a preşedintei, oriunde în lume”.
„Este clar că, în cazul de faţă, a existat o dorinţă de a provoca delegaţia Republicii Kosovo şi de a provoca un incident”, a declarat Kupina.
Tensiuni politice la Skopje
Ministerul nord-macedonian de Interne a confirmat producerea incidentului, dar a oferit o versiune diferită, afirmând că un membru al echipei de securitate a lui Osmani a tras fizic deoparte un membru al personalului aeroportului pentru a-i permite lui Osmani să treacă de controlul de frontieră fără ca telefonul său să fie scanat.
O jumătate de oră mai târziu, trei agenţi de securitate ai preşedintelui Parlamentului Macedoniei de Nord, Afrim Gashi, au sosit la aeroport „şi au început să ameninţe angajaţii (Aeroportului Internaţional Skopje) şi să întrebe cine a cauzat o problemă preşedintei”, după care unul dintre agenţi „a împins un agent de poliţie care lucra la trecerea frontierei”, susține Ministerul de Interne de la Skopje.
Afrim Gashi este un politician membru al partidului care reprezintă minoritatea albaneză din Macedonia de Nord, în timp ce Ministerul de Interne de la Skopje este condus de un membru al unui partid radical de dreapta.
Într-o declaraţie acordată presei locale, biroul lui Gashi a negat acuzația, spunând că personalul său de securitate „a fost prezent doar pentru a calma situaţia” şi a rezolva disputa dintre personalul lui Osmani şi securitatea aeroportului.
Ministerul de Interne din Macedonia de Nord a declarat că a lansat o anchetă privind incidentul, pe care prim-viceprim-ministrul Izet Mexhiti l-a numit o „neînţelegere”.