„Evenimentele din această lună au demonstrat necesitatea de a reconstrui legăturile de încredere cu cetăţenii europeni pe care-i reprezentăm”, a declarat ea în deschiderea unei sesiuni plenare, la Strasbourg.
„Luăm măsuri în vederea consolidării luptei împotriva corupţiei şi mijloacelor de luptă împotriva amestecurilor străine”, a adăugat Metsola, care nu a precizat despre ce măsuri este vorba.
Scandal de corupție în Parlamentul European
Parlamentul European este zguduit de un scandal de corupţie de când Eva Kaili, eurodeputata socialistă greacă în vârstă de 44 de ani, unul dintre cei 14 vicepreşedinţi ai instituţiei, a fost arestată într-un scandal de corupție la finalul anului 2022.
Concret, Kaili este suspectată că a fost plătită de Qatar pentru apărarea intereselor acestui emirat care a organizat Campionatul Mondial de fotbal.
Eva Kaili a fost inițial dusă la audieri la Bruxelles, în seara zilei de 9 decembrie 2022, în cadrul unei anchete privind suspiciuni de corupţie în care este implicat Qatarul, a informat AFP.
Pe 11 decembrie, Eva Kaili a fost arestată și inculpată oficial, în Belgia. Procuratura federală din Belgia a anunțat că a recuperat 600.000 de euro în numerar și a confiscat calculatoare și telefoane mobile. În total, patru persoane au fost încarcerate pentru „apartenenţă la o organizaţie criminală, spălare de bani şi corupţie”, a precizat Parchetul Federal într-un comunicat.
Eurodeputata nu a putut beneficia de imunitatea sa parlamentară, deoarece infracţiunea de care este acuzată a fost constatată „în flagrant delict” și a fost demisă din funcţia de vicepreşedintă a Parlamentului European.