„Europa înseamnă libertate și democrație. Aceasta este puterea noastră. Trebuie să apărăm Ucraina – valorile noastre – chiar dacă acest lucru are un cost. Determinarea noastră nu va fi diluată de agresiunea Kremlinului, care privește înapoi la sferele de influență, în loc să privească înainte, spre cooperare”, a scris șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, pe Twitter.
Uniunea Europeană este pregătită să suporte consecințele economice ce rezultă din impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei, care s-ar putea traduce cu prețuri mai mari la energie, au declarat vineri, 25 februarie, o serie de oficiali europeni.
De asemenea, și Marea Britanie dorește ca Rusia să fie deconectată de la sistemul global de plăți interbancare SWIFT și va depune eforturi în continuare „pe cale diplomatică” pentru a încerca să îi convingă pe partenerii săi reticenți să adopte o astfel de măsură, a anunțat ministrul britanic al apărării, Ben Wallace.
Poziția acestuia este însă diferită față de cea a ministrului francez de finanțe, Bruno Le Maire, care este de părere că această opțiune rămâne deschisă, dar că ar fi una de ultim resort, a notat site-ul Calea Europeană.
Cum explică Germania refuzul de a susţine excluderea Rusiei din SWIFT
În schimb, Germania nu este de acord cu decuplarea țării conduse de Vladimir Putin din SWIFT. „Oprirea SWIFT ar avea efecte masive şi asupra transferurilor de plăţi în Germania şi pentru firmele germane”, a explicat vineri, 25 februarie, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin, Steffen Hebestreit.
„Oprirea SWIFT ar necesita o pregătire tehnică complexă şi ar avea efecte masive şi asupra transferurilor de plăţi în Germania şi pentru firmele germane, în afacerile acestora cu Rusia”, a adăugat el.
Totodată, președintele SUA, Joe Biden, a spus joi, 24 februarie, că înlăturarea Rusiei din sistemul de plăţi SWIFT nu este direcţia în care restul Europei vrea să meargă în acest moment. „Sancţiunile pe care le-am propus pentru toate băncile Rusiei vor avea consecinţe egale, poate mai dure decât înlăturarea din SWIFT”, a susținut el.
Peste 11.000 de instituţii financiare din 200 de ţări folosesc SWIFT pentru schimburile de informaţii privind plăţile.
.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia